Evenimentul Zilei > Actualitate > Suntem total expuși în fața COVID-19. Cât de ușor am fost păcăliți. Imaginile fac înconjurul României
Suntem total expuși în fața COVID-19. Cât de ușor am fost păcăliți. Imaginile fac înconjurul României

Suntem total expuși în fața COVID-19. Cât de ușor am fost păcăliți. Imaginile fac înconjurul României

Cel puțin 30 milioane de măști de protecție, neconforme, au fost retrase, temporar, de la vânzare de către comisarii ANPC în urma a 500 de controale efectuate în toată țara la marii comercianți, amenzile ajungând la aproape 2 milioane de lei.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care încă de la începutul pandemiei supraveghează piața de materiale de protecție, a controlat, în ultimele două săptămâni, 504 operatori economici, la nivelul întregii țări. La 275 dintre comercianții verificați au fost constatate abateri majore.

Potrivit ANPC, au fost verificate măști în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se că aproape 60% dintre acestea sunt neconforme. În urma deficiențelor găsite, comisarii ANPC au aplicat aproape 300 de amenzi contravenționale, în valoare de aproape 2 milioane de lei, precum și peste 100 de avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În plus, s-a decis oprirea temporară de la vânzare a peste 31 milioane de măști de protecție și retragerea definitivă de la vânzare a aproape 100.000 de măști. Printre abaterile constatate au fost lipsa marcajului CE, lipsa declarației de conformitate, lipsa indicațiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora, lipsa informaţiilor privind modul de intreţinere a echipamentului individual de protecție (EIP).

Controalele au fost efectuate în farmacii de renume, precum și în marile centre comerciale din București și din țară. Comisarii  ANPC au mai descoperit că, în multe cazuri, în interiorul cutiei, măștile nu erau ambalate, fiind astfel inutilizabile. Un element care poate induce în eroare cumpărătorul este că în declarația de conformitate era înscris că produsul mască era dispozitiv medical, dar marcajul CE era aplicat de organisme neacreditate.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, cel care a coordonat controlul la nivel național a declarat, pentru EVZ, că cele 31 milioane de măști oprite temporar  de la comercializare vor putea fi readuse în piață, dacă vor deveni conforme. „Le-am retras, se etichetează corect și se pun din nou pe piață. Avem procese verbale pentru fiecare lot. Comerciantul vine cu eticheta nouă și cu noul exemplar și, după ce ANPC îi dă OK-ul, le poate băga din nou în circuit”,  a precizat Paul Anghel.

Constanța a fost una din zonele în care comisarii ANPC au organizat acțiuni de control comune cu cei ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor. „Am descoperit, în farmacii și în supermarketuri de renume, neconformități flagrante. Consumatorii trebuie să fie foarte atenți la ce cumpără. Unii dintre cei care poartă măști, s-ar putea să poarte un șervețel cu elastic, care nu oferă de fapt nicio protecție în actuala pandemie”, a avertizat șeful CJPC Constanța, Horia Constantinescu.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) transmite că cin cauza numărului mare de măști existente pe piață, verificările în acest domeniu continuă, la nivelul întregii țări, până la încheierea stării de alertă.

(Sursa Foto-ANPC)

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: