România, pas mare pentru aderarea la Schengen. Declarațiile care dau speranțe țării noastre

România, pas mare pentru aderarea la Schengen. Declarațiile care dau speranțe țării noastre Bulgaria încearcă din nou ușa Schengen în decembrie / sursa: arhivă EVZ

Un înalt oficial francez a vorbit despre posibilitatea extinderii spațiului Schengen și a luat în calcul și România, țară care așteaptă de multă vreme să fie primită.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, a afirmat, joi, că Franța, țară ce deține preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la începutul lunii ianuarie, vrea extinderea acestuia, în timpul prezentului mandat. Asta înseamnă o veste foarte bună pentru România, care vrea de mai mulți ani să adere la acest spațiu.

România, mai aproape de intrarea în Schengen

Oficialul francez a vorbit favorabil despre aderarea României la spațiul Schengen în cadrul unei conferințe comune cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Jean-Yves Le Drian a spus că există o „dispoziție foarte favorabilă” atât pentru țara noastră, cât și pentru Bulgaria și Croația.

„Aş aminti poziţia noastră, pe care o cunoaşteţi foarte bine. Este important să ne controlăm împreună frontierele. Spiritul Schengen – libera circulaţie – presupune controlul strâns al frontierelor, una nu merge fără cealaltă şi este esenţial să putem reforma Schengen în profunzime, mai întâi pentru a-i consolida guvernarea şi pentru a face astfel încât mecanismele de control să fie riguroase şi consolidate în toate dimensiunile lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce afirma ministrul de Interne, Lucian Bode, anul trecut

Aceasta dorim să obţinem în cursul Preşedinţiei franceze şi aici intră şi dorinţa noastră de a extinde Schengen. Ştim că România este interesată de această extindere. Suntem într-o dispoziţie foarte favorabilă în această privinţă atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria şi Croaţia”, au fost afirmațiile lui Jean-Yves Le Drian.

Anul trecut, Lucian Bode afirma că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Oficialul a spus că se așteaptă să fie făcute demersuri concrete în acest sens cât mai curând.

„România are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază.

După cum bine ştiţi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii”, spunea Bode.