România, marea destinație a mărfurilor pe care le exportă Republica Moldova

România, marea destinație a mărfurilor pe care le exportă Republica Moldova Importuri. Sursa foto: Pixabay

Mare parte a mărfurilor care pleacă peste granițe, din Republica Moldova, ajunge în România, conform datelor oficiale. Un procent de 70% din exporturi se îndreaptă, în continuare, către țara vecină.

În primele două luni ale anului există un indicator în creștere cu 4,5%, față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

România primește cele mai multe exporturi plecate din Republica Moldova

Valoarea exporturilor a fost în scădere cu 12,5%, ajungând la puțin peste 600 de milioane dolari.

România rămâne în continuare principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de 32,1% din totalul exporturilor. Urmează Ucraina (7,5%), Germania (6,8%), Turcia (6,5%), Italia (5,6%), Cehia (5,0%), Polonia (4,3%) și SUA (3,2%). Exporturile în Rusia au fost de 3%, iar în Belarus – de numai 2,5%. Livrările de mărfuri în țările CSI au avut o cotă de 6,9% din totalul exporturilor (în scădere cu 2%), și o valoare de puțin peste 41 de milioane dolari (în scădere cu 31,4%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cota mărfurilor autohtone în structura exporturilor a fost de 78,6%, restul fiind mărfuri reexportate.

Moldova a exportat, în principal: mașini și aparate electrice – 16,6%, cereale și preparate pe bază de cereale – 12,8%, legume și fructe – 12,7%, semințe și fructe oleaginoase – 9%, îmbrăcăminte și accesorii – 6,7%, băuturi alcoolice și nealcoolice – 5,5%, dar și mobilă – 3,9%, și produse petroliere – 3,9%.

Valoarea reexporturilor de mărfuri străine a fost de 128,6 milioane dolari, cu 40,4% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut. După prelucrare, Moldova reexportă, mai ales, îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii; conductoare și transformatoare electrice; părți și accesorii de autovehicule; jucării; combustibili – benzină și motorină; ulei de floarea soarelui; medicamente etc.

Pe de altă parte, Basarabia a importat, în primele două luni ale acestui an, mărfuri în valoare de 1 miliard 375 de milioane dolari. Valoarea importurilor este în scădere cu 7,5%.

Importurile din UE au avut o cotă de 47,3%, iar a celor din CSI - 3,8%

Potrivit BNS, în ianuarie-februarie 2024, Moldova a importat cele mai multe mărfuri din Ucraina (19,3%), România (16,1%), China (11,2%), Turcia (7,0%), Germania (6,6%) și Italia (4,6%). Importurile din Federația Rusă au avut o cotă de 2,4%, iar cele din Belarus - de 1,1%.

În structura importurilor, ponderi importante le-au avut următoarele grupe de mărfuri: gaz și produse industriale obținute din gaz (11,8%), petrol, produse petroliere și produse înrudite (11,3%); mașini și aparate electrice (7,5%); vehicule rutiere (6,9%); produse medicinale și farmaceutice (3,7%); fructe și legume (3,2%); fire, țesături și articole textile (3,0%).

În ianuarie-februarie 2024, deficitul balanței comerciale a fost de peste 773 de milioane de dolari, cu 3,1% mai puțin, față de nivelul din perioada similară a anului trecut, conform moldova.europalibera.org.