Evenimentul Zilei > Vremea > România, marcată de două fenomene meteo extreme în următoarea perioadă
România, marcată de două fenomene meteo extreme în următoarea perioadă

România, marcată de două fenomene meteo extreme în următoarea perioadă

În perioada următoare, România va fi marcată și de caniculă, dar și de ploi torențiale. Va fi extrem de cald și noaptea, avertizează specialiștii de la ANM.

România este marcată de două fenomene meteo extreme, care vor continua și în zilele următoare. Pe de o parte, țara se află sub un val de caniculă, pe de alta, sunt prezente și furtunile.

Până la această oră sunt în vigoare două Coduri galbene emise de meteorologi. Prima atenționare a intrat în vigoare la ora 13:00 și este valabilă până astăzi la ora 22:00.

România prinsă între un val de caniculă și furtuni

În această perioadă pot fi înregistrate furtuni, averse cu caracter torențial și grindină. Zonele afectate sunt județele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea, Buzău dar și Prahova.

Al doilea Cod galben este în vigoare de joi până vineri. În nord-vestul, vestul și sud vestul țării se vor consemna temperaturi ridicate, iar disconfortul termic va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius la umbră.

„Ne așteptăm ca valurile de căldură să continue și să vorbim și pe parcursul săptămânii viitoare de disconfort termic accentuat în jumătatea vestică a țării acolo unde temperaturile se vor situa frecvent peste 33-36 posibil 37 de grade Celsius.

Așadar, luând în considerare aceste trei zile pentru cele 10 județe din partea de vest sud-vest a țării, acolo unde deja am înregistrat local în sud-vest la Băile Herculane și la Calafat 37 de grade Celsius, iar temperatura resimțită a fost pe areale extinse din partea de vest, sud-vest a țării de 38 car 40 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Și nopțile vor fi extrem de călduroase

„Nu în ultimul rând, indicele de temperatură de umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități, este posibil ca și pe parcursul săptămânii viitoare să luăm în considerare același a ecart al valorilor de temperaturi și același disconfort termic în accentuare de la o zi la alta, dar mai ales persistent.

Pentru că și nopțile vor fi tropicale vom înregistra nopți în care valorile de temperaturi să nu coboare sub 20 de grade Celsius. Vorbim în același timp pentru jumătatea vestică a țării, în special de disconfort termic accentuat și o vreme caniculară, dar este posibil și mâine să mai vorbim la nivel de local de perioade de instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal de munte, iar la nivel local chiar în partea de centru și est a țării”, a mai informat specialistul.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: