România, în proces cu Pfizer pentru vaccinuri. Fostul premier Florin Cîțu e în continuare anchetat

România, în proces cu Pfizer pentru vaccinuri. Fostul premier Florin Cîțu e în continuare anchetat

România se judecă cu Pfizer, acuzată că nu a cumpărat toate dozele de vaccin anti-COVID contractate. Statul român a cerut o amânare a primului termen de judecată și a angajat o casă de avocatură specializată. România este a treia țară din UE dată în judecată de Pfizer pentru această cauză. Între timp, DNA a deschis un dosar penal pe numele foștilor miniștri ai Sănătății și al fostului premier, acuzați că au făcut achiziții excesive de vaccinuri.

România se confruntă cu un proces dificil cu gigantul farmaceutic Pfizer.

România, dată în judecată de Pfizer

Compania farmaceutică solicită României 550 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat toate dozele de vaccin anti-COVID promise. România mai trebuia să cumpere încă 28 milioane de doze.

Statul român a cerut o amânare a primului termen de judecată, programat pentru 20 februarie, și a angajat o casă de avocatură specializată, Casa de Avocatură Stănescu, Vasile și Asociații.

Ne puteți urmări și pe Google News

România este a treia țară din UE dată în judecată de Pfizer pentru această cauză. Între timp, DNA a deschis un dosar penal pe numele foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă (USR) și al fostului premier, Florin Cîțu (PNL), acuzați că au făcut achiziții excesive de vaccinuri.

Florin Cîțu, rămas fără imunitate

Florin Cîțu a rămas  fără imunitate parlamentară  în toamna anului trecut, după ce Senatul a votat la solicitarea DNA. Fostul premier, fost șef al Senatului și fost lider PNL, câștigător al alegerilor interne de partid în 2021, a fost audiat în comisia juridică. Florin Cîțu este acuzat de DNA  pentru abuz în serviciu în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în pandemie. Potrivit referatului procurorilor, toate vaccinurile contractate după data de  1 ianuarie 2021 au fost în surplus, în total 90.394.056 total doze minus 37.588.366 doze contractate până la sfârșitul anului 2020, rezultând 52.805.690 doze în surplus. Cu toate că e anchetat, fostul premier liberal încă mai furnizează mesaje politice în spațiul public, solicitând ieșirea PNL de la guvernare și ruperea coaliției cu PSD. La o emisiune de la B1 TV, el a vorbit despre o posibilă apropiere a PNL de Alianța Dreapta Unită condusă de Ludovic Orban, fostul său adversar, Eugen Tomac și Cătălin Drulă, care a fost ministrul Transporturilor în guvernul său de coaliție din 2021: „Lucrurile pot veni de la sine”.

Sursa: arhiva EVZ

Vaccinuri care zac în depozite

Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila a recunoscut că România deține o cantitate semnificativă de vaccinuri Moderna. Vaccinuri care au fost livrate statului român în 2021 în schimbul unui avans achitat de conducerea ministerului de la vremea respectivă.

Subiectul vaccinurilor Pfizer a fost readus în atenția opiniei publice odată cu decizia procurorilor anticorupție de a-i cerceta penal pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, foști miniștrii ai Sănătății, în frunte cu Florin Cîțu, momentan suspendat din toate funcțiile deținute în PNL.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a dat de înțeles că responsabilitatea nu-i aparține în totalitate, de vină ar fi decidenții politici din 2021. Pe de altă parte, Florin Cîțu a precizat că nu a făcut nimic altceva decât să-și îndeplinească atribuțiile. Fostul premier speră ca justiția să facă lumină în cazul vaccinurilor Pfizer.