Florin Cîțu, convocat la DNA. Fostul premier a discutat cu procurorii un sfert de oră

Florin Cîțu, convocat la DNA. Fostul premier a discutat cu procurorii un sfert de oră Florin Cîțu / sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Fostul premier Florin Cîțu a fost convocat la DNA pentru a da lămuriri în dosarul vaccinurilor. El a stat în fața procurorilor ceva mai mult de 15 minute, după care a fost lăsat să plece. Fostul premier liberal este acuzat că ar fi achiziționat mai multe vaccinrui anti-covid decât era nevoie.

Florin Cîțu a fost convocat la DNA, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-covid, inițiat de procurori. El a fost chemat la ora 10.00 pentru audieri, însă nu a petrecut mai mult de un sfert de oră împreună cu acuzatorii săi.

Fostul premier liberal este cercetat, împreună cu foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, de la USR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Cîțu nu consideră că a încălcat legea

Fostul premier liberal a petrecut cu procurorii ceva mai puțin de 20 de minute, la prima convocare în ancheta din dosarul vaccinurilor. El a ieșit și a făcut scurte declarații pentru presa care îl aștepta.

„Mi-am îndeplinit atribuțiile în conformitate cu prevederile legale”, a spus Florin Cîțu.

El a repetat această frază de mai multe ori, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor, adăugând că nu face alte declarații având în vedere că este o anchetă în curs.

Vlad Voiculescu

Sursa: Arhiva EVZ

Fostul premier anchetat

Senatul i-a ridicat imunitatea parlamentară fostului premier Florin Cîțu, la solicitara DNA. Procurorii investighează achiziția de vaccinuri anti-covid din pandemie. Alături de Cîțu, în dosar sunt vizați și doi foști miniștri ai Sănătății din partea USR. Este vorba despre Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

În cazul celor doi, dat fiind că nu sunt parlamentari, acordul pentru a fi anchetați a fost dat de președintele Klaus Iohannis.

Procurorii îi acuză pe Vlad Voiculescu și pe Ioana Mihăilă de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. În ce-l privește pe Florin Cîțu, acesta este cercetat pentru complicitate la această infracțiune. În același dosar mai este cercetat și Andrei Baciu, fost secretar de stat înMinisterul Sănătății.

Florin Cîțu acuzat de DNA

Ancheta procurorilor în acest caz vizează un prejudiciu de aproximativ un miliard de euro. DNA susține că are indicii care să confirme că cei trei foști demnitari sunt responsabili pentru achiziția vaccinurilor anti-covid.

Procurorii susțin că ar fi fost achiziționate un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-covid, decât cele necesare. Iar achiziția s-ar fi făcut cu încălcrea procedurilor legale în vigoare.

„În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, arătau procurorii într-un comunicat.