România, grav afectată de criza medicilor. Sunt specialități care nu mai au acoperire în resurse umane

România, grav afectată de criza medicilor. Sunt specialități care nu mai au acoperire în resurse umane Sursa foto: Arhiva EvZ

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recunoscut că România se confruntă cu o criză naţională de medici pentru anumite specialităţi. Oficialul a mai precizat că mulți specialiști au îmbătrânit și că oamenii din unele localități nu au la cine să meargă la consult.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că există o criză naţională de medici pentru anumite specialităţi, printre care şi cele de medicină de urgenţă şi medicină de familie.

„Este un fenomen la nivel naţional pentru anumite tipuri de specialităţi care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie să ţină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat. Sigur că avem nişte instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanţă de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puţin accesibile, dar pe de altă parte sunt specialităţi care deservesc puncte critice, cum ar fi unităţile de primiri urgenţe, cum ar fi serviciile de ambulanţă, asistenţa medicală primară, pentru că, în ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localităţile, ci sunt sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani”, a afirmat ministrul Rafila.

Sursa foto: Facebook

Rafila a declarat că situația nu poate fi remediată imediat, dar că deja a analizat o strategie promițătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a rămas fără medici

„Am făcut un parteneriat cu universităţile de medicină şi farmacie din România, pentru că o decizie legată de pregătirea profesională trebuie făcută împreună cu dascălii, cei care învaţă medicii, respectiv asistenţii medicali să lucreze şi să se racordeze la dezvoltările tehnologice care sunt extrem de rapide în medicină”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a inaugurat, joi, noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani, care a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu co-finanţare europeană în valoare de 12,5 milioane de lei.

Și Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a recunoscut că parcul auto al serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară este depăşit şi că există un deficit de 43,34% de personal şi de 55,5% de medici, potrivit Agerpress.