Evenimentul Zilei > International > Lovitură DEVASTATOARE de la Bruxelles. BULGARII ne-a luat-o ÎNAINTE. România a pierdut din NOU
Lovitură DEVASTATOARE de la Bruxelles. BULGARII ne-a luat-o ÎNAINTE. România a pierdut din NOU

Lovitură DEVASTATOARE de la Bruxelles. BULGARII ne-a luat-o ÎNAINTE. România a pierdut din NOU

La începutul anului următor, Bulgaria va face parte din Schengen cu frontierele aeriene, a declarat liderul europarlamentarilor din PPE şi principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, la o întâlnire cu liderul Grupului Parlamentar al GERB şi vicepreşedinte al acestui partid, Ţvetan Ţvetanov, transmite publicația bulgară 24 Chasa.

Cei doi lideri au dezbătut, la Bruxelles, aşteptata aderare a Bulgariei la Schengen, situaţia politică în Europa şi aşteptatele provocări din campania pentru zona euro, în anul 2019. Într-un interviu acordat sursei citate, Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen pe calea aerului, la Helsinki, la numai câteva minute după ce a câştigat nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la Congresul PPE ce a avut loc pe data de 8 noiembrie, în capitala Finlandei.

Prin Ţvetanov, luni, Manfred Weber a salutat cabinetul lui Boiko Borisov pentru cel mai pozitiv raport de monitorizare al Comisiei Europene.

Pe de altă parte, accesul României în spațiul Schengen este blocat din cauza corupției. Acest lucru a fost susținut răspicat, în luna iunie, de către premierul Olandei, Mark Rutte. „Pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante”, a spus el pe 11 iunie în Parlamentul European.

„Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquisul Schengen și într-adevar au făcut eforturi mari… Dar o înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile de aderare”, a mai spus Rutte.

Reamintim că Olanda se opune aderării României la Schengen încă din 2011.