Evenimentul Zilei > Social > România are suficiente stocuri de seringi pentru campania de vaccinare. Resursa umană este o provocare
România are suficiente stocuri de seringi pentru campania de vaccinare. Resursa umană este o provocare

România are suficiente stocuri de seringi pentru campania de vaccinare. Resursa umană este o provocare

Valeriu Gheorghţă anunţă că există suficiente stocuri de consumabile pentru campania de vaccinare. Preşedintele CNCAV afirmă că asigurarea resursei umane pentru deschiderea de noi centre sau pentru echipele mobile este provocarea momentului

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că stocurile de consumabile pentru campania de vaccinare este suficient şi nu au existat impedimente din acest punct de vedere. Gheorghiţă precizează, însă, că resursa umană este problematică în unele zone.

”În ceea ce priveşte consumabilele, pot să vă spun că la acest moment stocurile sunt suficiente. (…) Există o serie de contracte care sunt în derulare şi livrări care sunt în derulare. Până la acest moment nu am avut impedimente în ceea ce priveşte asigurarea acestor materiale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi după amiază, într-o conferinţă de presă.

Resursa umană pentru vaccinare este o ”provocare reală”

”Sunt judeţe în care este destul de dificil să se găsească într-un timp scurt persoane care să lucreze în aceste centre de vaccinare şi este şi unul dintre motivele pentru care nu putem, peste noapte, deschide noi centre de vaccinare. În primul rând, personalul respectiv trebuie să beneficieze de câteva sesiuni de training, să cunoască procedurile, să ştim şi să avem certitudinea că cunosc toate aceste circuite şi proceduri din centrul de vaccinare şi, de asemenea, evident că este important să avem şi organizarea spaţiilor care să fie avizate de Direcţiile de Sănătate Publică”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că, în teorie, nu ar trebui să existe probleme în ceea ce priveşte operaţionalizarea centrelor care au fost deja stabilite, însă autorităţile iau în calcul organizarea de noi centre.

De asemenea, Gheorghiţă susţine că sunt probleme în ceea ce priveşte operaţionalizarea echipelor mobile care asigură imunizarea, scrie news.ro

”Sunt judeţe care nu au suficientă capacitate de a mobiliza echipe mobile care să asigure vaccinarea într-un ritm pe care noi ni l-am dori, adică de a vaccina mai repede în mod deosebit persoanele care sunt în imposibilitatea de a se deplasa la un centru de vaccinare. Dar da, resursa umană este o problemă şi sperăm ca partea de materiale medico-sanitare să nu reprezinte o problemă, deşi la nivel mondial este una dintre provocările pentru succesul campaniilor de vaccinare”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.