Evenimentul Zilei > Sport > România a râs și a plâns după meciuri memorabile cu Suedia
România a râs și a plâns după meciuri memorabile cu Suedia

România a râs și a plâns după meciuri memorabile cu Suedia

„Tricolorii” au avut parte de confruntări istorice și cu mare miză atunci când au dat peste nordici. De neuitat rămâne eșecul de la San Francisco, de la Mondialul găzduit de SUA în 1994, în urma căruia „Generația de Aur” a ratat calificarea în semifinale

România întâlnește Suedia, vineri, 15 noiembrie, pe „Arena Națională”, într-un meci capital pentru calificarea la Campionatul European din 2020.
„Tricolorii” sunt obligați să învingă o națională de care se leagă cel mai mare coșmar al fotbalului românesc la nivelul primei reprezentative.

Meciul de la San Francisco, obsesia unei generații

Este vorba despre celebrul sfert de finală disputat la Campionatul Mondial din SUA – 1994, pierdut de români cu 2-2 și 4-5 după executarea loviturilor de departajare. Partida a rămas obsesia unei generații, care nu a putut uita că a ratat șansa de-a juca o semifinală istorică împotriva Braziliei. Evenimentele petrecute la San Francisco, pe „Stanford Stadium” au fost de un dramatism rar întâlnit. Suedezii au marcat prin Thomas Brolin (78), Florin Răducioiu a dus jocul în prelungiri, în minutul 89, și tot el a punctat în minutul 101.

Cu un om în minus, după eliminarea lui Stefan Schwarz, nordicii au dus meciul la loviturile de departajare, grație golului marcat de Kennet Andersson. Acolo unde suedezii au învins cu 5-4. De la noi au ratat Dan Petrescu și Miodrag Belodedici.

Cele două naționale au mai fost adversare în campania de calificare la un Campionat European. România și Suedia s-au aflat față în față în preliminariile turneului din 1984, iar „tricolorii”, antrenați la acea vreme de Mircea Lucescu, au obținut două victorii.

Celebra victorie de la Stockholm

La data de 8 septembrie 1982, pe „23 August”, românii s-au impus cu scorul de 2-0, grație golurilor reușite de Ioan Andone (25) și regretatul Michael Klein (47). Un an mai târziu, pe 9 iunie, „tricolorii” au obținut un succes istoric, la Stockholm, scor 1-0, gol ce i-a aparținut lui Rodion Cămătaru (29).
La finalul acelei campanii, oamenii lui Lucescu s-au calificat la Euro, dintr-o grupă teribilă, în care s-au mai aflat Italia, Cehoslovacia și Cipru. Acum, în această campanie, în meciul tur, suedezii s-au impus cu scorul de 2-1.