Români prinși în mijlocul uraganului Grace. Vântul atinge 140 de kilometri pe oră. „Ne este teamă”

Români prinși în mijlocul uraganului Grace. Vântul atinge 140 de kilometri pe oră. „Ne este teamă”

Mai mulți români au rămas blocați în mijlocul uraganului Grace, care a ajuns și pe coasta de est a Mexicului. Vântul care atinge până la 140 de kilometri pe oră a făcut ravagii în Caraibe și Haiti. La Cancun, una dintre stațiunile preferate ale românilor, mai mulți cetățeni încearcă să se adăpostească în locuri de siguranță.

Uraganul Grace aduce vânturi puternice și valuri de furtună care pun în pericol vieți omenești. La Cancun, rafalele de vânt au atins și 140 de km/h. Mai mulți români sunt blocați în teritoriile în care se manifestă uraganul, iar meteorologii avertizează asupra extinderii sale și în zonele de Vest.

„Este de așteptat să continue spre vest și să treacă în Golful Campeche după ce va mai pierde din putere”, a spus meteorologul Michael Guy pentru CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se prognozează că uraganul se va manifesta și de-a lungul coastei centrale a Mexicului până vineri seară.

Români blocați în teritoriile măturate de uraganul Grace

Georgiana Merdariu, o româncă aflată în vacanță în Mexic, a recunoscut că îi este teamă de fenomenele periculoase care ar putea să pună în pericol atât viața ei, cât și a familiei sale. Vântul este atât de puternic încât nimeni nu poate să rămână în picioare, potrivit relatărilor femeii.

„Sper din suflet să nu fim în primejdie. Furtuna tropicală anunțată ieri s-a transformat în uragan. Noi suntem chiar în buza oceanului. Sper să nu degenereze în ceva mai grav.

Pregătirile au început aici încă de ieri, oamenii au început să pregătească toată zona, să strângă pernele, umbrelele, se aștepta furtuna tropicală. După care a început să bată vântul din ce în ce mai puternic, cu greu am ieșit la cină. Dimineață ne-au anunțat că speră să se îmbunătățească vremea spre seară”, a spus Georgiana Merdariu într-o emisiune televizată de la Digi24.

Tragedie în Haiti, pe unde a trecut uraganul Grace

Uraganul a trecut și prin Peninsula Tiburon din Haiti, unde s-au manifestat ploi abundente. Tragedia a urmat imediat după ce un cutremur cu magnitudinea de 7, 2 a ucis cel puțin 1.941 de oameni.

Aproximativ 1,2 milioane de oameni, printre care și 540.000 de copii, au fost afectați de cutremurul din Haiti, a transmis UNICEF. Uraganul Grace „perturbă în continuare accesul la apă, adăpost și alte servicii de bază”, a mai comunicat UNICEF.

„Inundațiile și alunecările de noroi ar putea agrava situația familiilor vulnerabile și vor complica și mai mult răspunsul umanitar”, au spus reprezentanții agenției guvernamentale.