Evenimentul ZileiJustitieJudecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe Robert Roșu au depus plângeri

Judecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe Robert Roșu au depus plângeri

Judecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe Robert Roșu au depus plângeri
Site-ul Lumea Justiţiei anunţă că judecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe avocatul Robert Roşu în dosarul Ferma Băneasa (Ionuț Matei, Florentina Dragomir, Alina Ioana Ilie) au depus recent o plângere la Inspecţia Judiciară şi acuză o formă de presiune inacceptabilă la adresa lor şi a magistraţilor în general.

Judecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe Robert Roșu au depus plângeri.

Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ilie au ajuns la această concluzie după mai proteste faţă de situaţia avocatului Robert Roşu. Nu au fost doar acţiunile colegilor avocaţi care au ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă.

Pentru cauza avocatului condamnat la 5 ani de închisoare cu executare au fost remise mai multe comunicate de presă.

Semnatarii: reprezentanţii Baroului București și cei ai Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Susţinerea pentru Robert Roşu, o presiune?

Robert
Judecătorul Ionuţ Matei resimte presiuni din partea avocaţilor după condamnarea lui Robert Roşu.

În acest context, luju.ro a publicat plângerea depusă de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Inspecţia Judiciară (IJ) a aflat că ei consideră acţiunile menţionate mai sus drept presiuni.

„Atacul fără precedent împotriva judecătorilor de la cea mai înalta instanță reprezintă un atentat la independența justiției… Scopul îl constituie intimidarea și crearea unei stări de temere în rândul magistraților de la toate instanțele și parchetele”, arată magistraţii citaţi.

Conform luju.ro, judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie sunt membrii „completului negru” de la ÎCCJ.

Ei au cerut celor de la Inspecția Judiciară să fie apărată independența autorității judecătorești în ansamblul său. Lumea justiţiei notează că astfel magistraţii „s-au identificat cu întreagă autoritate judecătorească”, deși criticile avocaților i-au vizat doar pe ei.

Judecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe Robert Roșu au depus plângeri

Robert
Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în urma dosarului Ferma Băneasa.

În sesizarea depuse la Inspecția Judiciară în decembrie 2020, Matei, Dragomir și Ilie reclamă comunicatele emise de Baroul București și Uniunea Națională a Barourilor din România. Ei afirmă că reprezintă o formă de presiune inacceptabilă la adresa lor.

Dar nu doar la adresa lor, ci și la adresa judecătorilor care urmează să soluționeze căile extraordinare de atac din dosarul Ferma Băneasa.

„Completul negru” de la ÎCCJ pretinde că prin reacțiile avute după condamnarea lui Robert Roșu, avocații au comis un atentat la independența justiției. Scopul lor ar fi modificarea sau desființarea condamnării avocatului Robert Roșu.

Cei 3 magistraţi merg şi mai departe cu acuzaţiile. Ei cred că se urmăreşte intimidarea și crearea unei stări de temere în rândul judecătorilor și procurorilor care au dosare cu avocați.

Ce se întâmplă în cazul Robert Roşu?

IJ urmează să emită un raport în urmă sesizării formulate de judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie. Raportul va fi discutat apoi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Luju.ro subliniază că pentru moment nu se ştie data la care se va întâmpla asta. „Se știe însă, în opinia noastră, că în CSM, Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie se pot baza pe votul sigur al noului șef al Consiliului, judecătorul Bogdan Mateescu, la rândul sau un mare iubitor de avocați”, notează sursa citată.

Strategia gândită de „completul negru”

„Și au făcut asta doar pentru ca cererea să fie de competența plenului CSM, cei trei judecători forțând practic o soluție favorabilă lor cu mâna procurorilor din CSM, nefiind siguri că judecătorii din CSM (mulți dintre ei cunoscându-l bine pe Ionuț Matei) vor vota pentru admiterea cererii.

Cu alte cuvinte, pe principiul idiotului util, procurorii din CSM să fie folosiți într-o problema care nu îi privește și care nu are nicio legătură cu autoritatea judecătorească, ci doar cu o sentință concretă dată de Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie”, a notat luju.ro.

Mai jos puteţi consulta sesizarea pe care judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie au depus-o la IJ.

sursa: luju.ro


Accesează: