Robert Fico poate vorbi. Noi detalii despre lupul singuratic”, atacatorul său

Robert Fico poate vorbi. Noi detalii despre lupul singuratic”, atacatorul său Robert Fico. Sursa foto: captura video

Robert Fico, rănit grav după tentativa de asasinat de miercuri, poate vorbi, dar starea este în continuare „foarte critică”,  a declarat preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, după ce l-a vizitat la spital.

Robert Fico poate vorbi. Noi detalii despre atacatorul considerat un „lup singuratic”

Ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a declarat că suspectul a acționat singur și că a participat anterior la proteste antiguvernamentale.

„Acesta este un lup singuratic ale cărui acțiuni au fost accelerate după alegerile prezidențiale, deoarece a fost nemulțumit de rezultatul acestora”, a spus el.

Preşedintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, a declarat că a vorbit cu Robert Fico, dar „orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute, întrucât în starea în care se află are nevoie de calm şi odihnă”, a declarat Pellegrini, un vechi aliat al lui Fico.

„Orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante” pentru Fico, a mai adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica, unde Fico este internat după ce un bărbat în vârstă de 71 de ani nemulţumit de politicile noului premier a tras miercuri cu un pistol asupra acestuia la ieşirea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova.

„Şeful guvernul a trecut cu puţin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi ajuns doar la câţiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri”, a mai spus preşedintele.

Președintele, apel la încetare a comportamentelor radicalizate şi pline de ură

El a mai spus că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit atacului şi i-a urat o însănătoşire grabnică. În urma unei intervenţii chirurgicale ce a durat cinci ore, medicii au reuşit să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

Preşedintele ales Peter Pellegrini şi-a reiterat apelul de încetare a comportamentelor radicalizate şi pline de ură, manifestate mai ales după ce el şi Fico, politicieni conservatori cu tendinţe eurosceptice, au câştigat alegerile şi sunt contestaţi de opoziţia pro-occidentală.

„Este important pentru noi să ne dăm seama, în întreaga ţară şi indiferent de opiniile noastre politice, religie sau orice altceva, că am depăşit o linie roşie în Slovacia, o linie care niciodată nu a fost trecută de când ţara noastră s-a format”, a îndemnat viitorul preşedinte.

Președintele în exercițiu al Slovaciei, Zuzana Caputova, a făcut apel la calm și a invitat toți liderii de partid la o întâlnire pentru a discuta despre tensiunea politică din țară.

Who is Robert Fico? What to know about Slovakia’s leader who was shot.Robert Fico poate vorbi. Sursa foto: Facebook

Ce se știe până acum despre atacatorul lui Robert Fico

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula şi care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. Mai mult, suspectul a spus că este mândru de atacul său armat şi a pretins că dorea dorea să-i facă rău lui Fico, nu să-l ucidă.

El a fost pus sub acuzare pentru „tentativă de crimă cu premeditare”, a anunţat ministrul de interne Sutaj Estok. Acesta din urmă a mai precizat că suspectul a acţionat singur, ca un „lup solitar”, participase anterior la mai multe proteste antiguvernamentale, în prezent nu este membru al niciunui grup radicalizat, de dreapta ori de stânga, şi dată fiind natura individuală a atacului şi radicalizarea de pe reţelele de socializare poliţia nu a putut să-l detecteze.

Autorul atentatului era „foarte implicat în acţiunile politice”

Tot potrivit ministrului Sutaj Estok, autorul atentatului era „foarte implicat în acţiunile politice” şi motivele pentru care a recurs la atacul armat par să fi fost dezacordul său faţă de hotărârile premierului Fico de a sista sprijinul militar pentru Ucraina, precum şi de a desfiinţa procuratura anticorupţie şi de a lichida televiziunea publică, pe aceste două instituţii din urmă şeful guvernului acuzându-le de partizanat politic împotriva lui.

Premierul Robert Fico, un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). În vârstă de 59 de ani, el a deţinut anterior funcţia de prim-ministru între 2006 şi 2010 şi între 2012 şi 2018.

Robert Fico, la fel ca omologul său ungar, cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi se pronunţă împotriva furnizării de ajutor militar Kievului, potrivit BBC.