Evenimentul Zilei > Social > Ro Alert a creat haos în Satu Mare. Grindina a lovit
Ro Alert a creat haos în Satu Mare. Grindina a lovit

Ro Alert a creat haos în Satu Mare. Grindina a lovit

Noaptea trecută s-a dezlănțuit haosul pe străzile din Satu Mare, după ce oamenii au fost alertați cu un mesaj RO-Alert privind emiterea unui cod roțu de fenomene meteo extreme. Șoferii care erau în trafic, de frica acestui mesaj, de frica grindinei, s-au îngrămădit cu mașinile sub poduri și au căutat cu disperare parcări acoperite.

Locuitorii din Satu Mare au fost alertați luni, în jurul orei 00.00, prin sistemul RO-Alert, privind intituirea unui cod roșu de fenomene extreme. Autorii mesajului au subliniat faptul că sunt posibile căderi de grindină de mari dimensiuni.

Chiar dacă mesajul era destinat în mod special cetățenilor, care trebuiau să se adăpostească, foarte mulți sătmăreni au urcat în propriile mașini încercând să le adăpostească, ferindu-le astfel din calea fenomenelor meteo. Presasm.ro scrie că „sub Podul Decebal”, dar și în zona centrală, zeci de șoferi au așteptat potolirea vântului și expirarea avertizării de vreme severă”.

Mai întâi s-au ocupat locurile de parcare, iar când acestea s-au dovedit a fi insuficiente, șoferii au luat cu asalt spațiile verzi și zonele pietonale.

Cu toate că pericolul a trecut, mai multe autoturisme stau și acum parcate în siguranță.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: