Revoluție în medicină la Timișoara. Ce descoperire s-a făcut pe malul Begăi

Revoluție în medicină la Timișoara. Ce descoperire s-a făcut pe malul Begăi

În așteptarea vaccinului salvator, medicii folosesc cele mai bune protocoale terapeutice pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID - 19. Medicii timișoreni au anunțat că au început să le administreze pacienților un nou antiviral.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara au început să le administreze bolnavilor cu COVID-19 un nou antiviral, care ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus şi ameliorează simptomele infecţiei provocate de SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, din cauza posibilităţii apariţiei unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital, sub supravegherea unui medic. Specialiştii Spitalului „Victor Babeş" Timişoara subliniază că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel aşteptat. Durata tratamentului este de cinci zile.

Medicamentul se administrează pacienţilor cu o formă medie de infecţie cu COVID-19, cu probele de inflamaţie modificate. Am observat că la 24 - 48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului şi testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obişnuit", afirmă dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase la Spitalul „Victor Babeş" Timişoara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicamentul a fost folosit în tratamentul formelor svere de gripă

Favipiravir este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN. Medicii timişoreni spun că acesta a fost utilizat până acum în tratamentul formelor severe de gripă, dar şi împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanşa infecţii mortale.

Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-CoV-2 şi reduce în acest fel perioada de spitalizare. De asemenea, ameliorează simptomele infecţiei cu noul coronavirus, mai arată sursa citată. Medicamentul administrat de specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Timişoara a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni.

„Sunt 16 comprimate de înghiţit, opt dimineaţa, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament se iau trei dimineaţa şi trei seara şi se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate şi să îi spui: 'înghiţiţi-le dumneavoastră'. Trebuie să stai de vorbă cu pacientul şi să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament", adaugă dr. Maria Cerbu.

Medicamentul folosit în terapia anti-COVID-19 la Timişoara este inclus şi în protocoalele terapeutice ale unor ţări precum Japonia, India şi China. România a anunţat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus.