Revanșa. Joe Biden și Donald Trump sunt candidați oficiali pentru Casa Albă

Revanșa. Joe Biden și Donald Trump sunt candidați oficiali pentru Casa Albă Sursa foto: Dreamstime.com

Joe Biden și Donald Trump au primit nominalizarea propriilor partide pentru candidatura la alegerile prezidențiale din SUA. Este prima revanșă de acest tip, dintre doi fostul și actualul președinte, din ultimii 70 de ani.

 

Ultima confruntare prezidenţială repetată a avut loc în 1956. Preşedintele republican Dwight Eisenhower l-a învins pentru a doua oară pe fostul guvernator de Illinois, democratul Adlai Stevenson.

Joe Biden și Donald Trump, nominalizați oficial

Preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi predecesorul său, Donald Trump au obținut nominalizarea din partea partidelor lor. Democrații au votat în număr mare pentru candidatura actualului președinte. Joe Biden avea nevoie de votul a 1.968 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea. Marți seara, însă, a depășit cu mult pragul minim, potrivit Edison Research.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce au început să apară rezultatele din competiţia primară din Georgia, potrivit Edison Research. De asemenea, au început să sosească rezultate din Mississippi, statul Washington, Insulele Mariane de Nord şi de la cei care trăiesc în străinătate. Biden s-a confruntat doar cu o opoziţie simbolică în campania pentru alegerile primare. Activiştii liberali au convins o minoritate să voteze „neangajat” în semn de protest.

Președintele în funcție a transmis o declaraţie după ce s-a oficializat decizia de nominalizare a Partidului Democrat. Joe Biden a făcut referire la „campania de resentimente, răzbunare şi represalii a lui Trump, care ameninţă însăşi ideea de America”.

„Alegătorii au acum de făcut o alegere cu privire la viitorul acestei ţări. Ne vom ridica şi ne vom apăra democraţia sau îi vom lăsa pe alţii să o dărâme? Vom restabili dreptul de a alege şi ne vom proteja libertăţile sau îi vom lăsa pe extremişti să ni le ia?”, a spus actualul președinte.

Joe Biden

Sursă foto: Facebook

Trump și-a surclasat contracandidații republicani

Pe de altă parte, Donald Trump a strâns cele 1.215 voturi de la delegaţi pentru a obţine nominalizarea republicană la preşedinţie. Marţi erau în joc 161 de delegaţi în Georgia, Hawaii, Mississippi şi statul Washington.

Rezultatul scrutinului de marţi era anticipat. Pe de-o parte, ultima rivală a lui Donald Trump, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, s-a retras din  campania prezidenţială. A a trebuit să se recunoască înfrântă după ce Trump s-a impus în Super Tuesday - Super-Marți. El a câştigat 14 din cele 15 competiţii statale.

La Rome, în Georgia, Trump, în vârstă de 77 de ani, a reluat afirmațiile cuprivire la fraudarea alegerilor pe care le-a pierdut în 2020. El l-a acuzat pe procurorul comitatului Fulton, Fani Willis, că îl persecută politic. De asemenea, l-a atacat pe Joe Biden pentru că nu a reuşit să oprească fluxul de migranţi la frontiera sudică a SUA. Este o problemă pe care intenţionează să o menţină în prim-plan pe tot parcursul campaniei.

Donald Trump

Donald Trump / Sursa Foto -Dreamstime

Joe Biden și Donald Trump, oficial în campanie

Ambii politicieni își îndreaptă atenția spre alegerile generale din 5 noiembrie, pentru Casa Albă. Ei au organizat sâmbătă mitinguri duel în Georgia.

Campania lui Joe Biden a intrat într-o fază agresivă. Președintele intenționează să organizeze un turneu prin mai multe state, pe fondul unei achiziţii de publicitate de 30 de milioane de dolari. După discursul despre Starea Națiunii, el a anunțat că a strâns 10 milioane de dolari, ceea ce sporeşte avantajul financiar al democraţilor în faţa republicanilor.

Donald Trump se confruntă cu mai multe acuzații penale, pentru 91 de infracţiuni. Iar acest lucru ar putea să-i afecteze poziţia în rândul alegătorilor suburbani, bine educaţi, pentru al căror sprijin s-a luptat. El urmează să devină primul fost preşedinte american care va fi judecat într-un proces penal.

Pe 25 martie la New York,Donald Trump se va confrunta cu acuzaţii că a falsificat registre de afaceri pentru a ascunde plăţile de bani pentru tăcere către o vedetă de filme pentru adulți.