Evenimentul Zilei > Justitie > Reținut de procurorii lui Kovesi, fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost eliberat: ”Ne-am întors la comunism: Au intrat în casa mea în timp ce luam cina”
Reținut de procurorii lui Kovesi, fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost eliberat: ”Ne-am întors la comunism: Au intrat în casa mea în timp ce luam cina”

Reținut de procurorii lui Kovesi, fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost eliberat: ”Ne-am întors la comunism: Au intrat în casa mea în timp ce luam cina”

Procurorii europeni au fost cei care au dispus arestarea lui Boiko Borisov. Mai multe percheziții au avut loc imediat după vizita Laurei Codruța Kovesi la Sofia. Ea a declarat că există dovezi pentru 120 de cazuri de folosire abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria.

Fostul premier bulgar Boiko Borisov, arestat joi seara sunb acuzația de estorcare, dar și de folosirea abuzivă a fonsurilor europene, a fost eliberat după doar o noapte precută în arest. Imediat el a și făcut primele declarații cu privire la modul în care a fost reținut.

„A fost brutal şi răutăcios, ne-am întors la comunism. Au intrat în casa mea în timp ce luam cina. Nu au găsit nimic şi când am crezut că pleacă, mi-au spus, stânjeniţi: Trebuie să vă arestăm”, a declarat Boiko Borisov, potrivit AFP.  Politcianul în vârstă de 62 de ani a mai spus că nu a fost pus sub acuzare.

Avocatul său Menko Menkov a declarat că arestarea a fost o decizie arbitrară. Câteva sute de susținători au ieșit în stradă la Sofia și au protestat față de arestarea lui Boiko Borisov.

Alți doi membri ai partidului conservator al lui Boiko Borisov,  printre care și fostul ministru de Finanţe Vladislav Goranov, au fost de asemenea plasaţi în arest.

120 de dosare în lucru

Procuratura nu a comentat încă acest caz. Potrivit sursei citate Borisov a fost arestat după o operațiune de proporții a poliției dispusă de Ministerul de Interne „în legătură cu 120 de dosare de la Parchetul European”, dar fără coordonare cu parchetul naţional din ”motiv de urgenţă”.  Au fost făcute mai multe percheziții, dar locațiile exacte nu au fost făcute publice.

Descinderile de amploare au venit imediat după vizita la Sofia a Procurorului şef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Ea a declarat în curusl vizitei din această săptămână că există dovezi pentru 120 de cazuri de folosire abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria. Parchetul European a deschis anchete în cazuri de fraudă în domeniile agriculturii, construcţiilor şi în legătură cu utilizarea fondurilor de relansare economică post-COVID-19.

Trei mandate de premier

Boiko Borisov a fost la putere în Bulgaria începând cu 2009 și a avut trei mandate de premier. Declinul său a început în vara anului 2020 când țara s-a confruntat cu proteste masive anticorupție. Borisov a pierdut puterea în urma alegerilor din 2021, când la Sofia a fost instalat un guvern reformist condus de Kiril Petkov, un antreprenor de 41 de ani format la Harvard.