Evenimentul Zilei > Social > Rețetă găluște cu prune (Gomboți). Un desert ieftin și ușor de făcut
Rețetă găluște cu prune (Gomboți). Un desert ieftin și ușor de făcut

Rețetă găluște cu prune (Gomboți). Un desert ieftin și ușor de făcut

Găluștele cu prune (Gomboți) sunt un desert ușor de făcut. Ai nevoie doar de prune și de câteva ingrediente pentru aluat. Dacă ai posibilitatea să culegi chiar tu prunele din propria grădină este și mai bine.

Rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune este una veche în România. Este un desert ieftin, de sezon, foarte popular în Ardeal și Banat, dar care a pătruns și în alte zone ale țării.

Contează mult soiul și dimensiunile prunelor. Pentru această rețetă cele mai indicate prune sunt cele mai mici, bine coapte. Dacă prunele sunt prea acre, ele pot fi umplute cu câte un cub mic de zahăr. Cele mai bune prune sunt cele mici care se pun întregi.

Ingrediente

Pentru rețeta de găluște cu prune ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 350 grame făină
  • 300 grame pesmet
  • 250 grame zahăr și alte patru linguri
  • 50 grame unt
  • două ouă
  • două bețe scorțișoară
  • două linguri ulei
  • două linguri scorțișoară pudră
  • un kilogram cartofi tăiați cubulețe
  • un kilogram de prune
  • puțină sare

Mod de preparare

Cartofii îi dăm pe răzătoare pe partea mică. Îi amestecăm cu făina, oul și uleiul. După acest pas va rezulta un aluat ușor lipicios, pe care îl întindem într-o foaie dreptunghiulară pe blatul de lucru presărat cu făină. Grosimea trebuie să fie de un centimetru.

Tăiem aluatul în pătrățele și pe fiecare pătrățică punem o pruna și unim colțurile. După modelăm gălușca în formă de bilă. Fiecare bila o trecem prin puțină făină și o punem pe blatul de lucru cu făină. Este important ca planșeta să aibă făină pentru ca găluștele să nu se lipească. Este de preferat ca prunele să fie proaspete, dar puteți folosi și prune congelate. Înainte de a ne apuca de găluște, punem apa cu puțină sare și un strop de ulei la fiert.

În momentul în care apa a început să fiarbă, punem găluștele și le lăsăm până se ridică la suprafață. În timp ce găluștele fierb, rumenim puțin pesmetul în unt sau ulei, adăugăm zahar, bețele de scorțișoară și scorțișoara pudră. Scurgem găluștele și le dăm prin amestecul de pesmet cu zahar, se arată în rețeta Jamilei Cuisine.