Rețetă din caietul bunicii. Prăjitura care făcea furori în perioada comunismului. Ieftină și delicioasă

Rețetă din caietul bunicii. Prăjitura care făcea furori în perioada comunismului. Ieftină și delicioasăPrăjitura Televizor. Sursa foto: Captură video/ Youtube

Boema, savarina, cremșnitul sau tortul diplomat se numără printre deserturile care făceau furori în perioada comunismului. De altfel, prăjitura Televizor era pregătită de toate gospodinele în preajma sărbătorilor importante sau pentru a fi savurată la finalul mesei de duminică. Aceasta se pregătește ușor și are un gust incredibil de bun.

Prăjitură din caietul bunicii. Ingrediente pentru „Televizor” sau „Budapesta”

Pe lângă aromă, această prăjitură are un aspect aparte. Ingrediente necesare pentru foile de cacao:

  • 10 linguri de ulei
  • 8 linguri de zahăr brun
  • 10 linguri de lapte
  • 2 ouă
  • 3 linguri de cacao
  • o jumătate de linguriță bicarbonat e amoniu
  • 500 grame de făină albă
  • esență de rom

Pe lângă foaia de cacao se pregătește un blat pufos, care se va așeza la mijloc. Ingrediente necesare pentru pregătirea acestuia:

  • 7 ouă
  • 7 linguri de zahăr
  • 7 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 7 linguri de făină
  • 1 praf de copt
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 1 praf de sare
  • 1 esență de vanilie

Cum prepari crema

Crema delicioasă pentru această prăjitură se prepară la foc mic și conține puține ingrediente.

Pentru a o prepara vei avea nevoie de un litru de lapte, șapte linguri de zahăr și tot atâtea de amidon. Mai ai nevoie de un pachet de unt, șapte linguri de amidon de porumb și o păstaie de vanilie.

Glazura se poate pregăti în doar câteva minute, iar pentru această rețetă vei avea nevoie de trei linguri de cacao, o jumătate de cană cu zahăr, 50 de grame de unt și trei linguri de apă.

Ouă

Ouă. Sursa foto: Pixabay

Laptele se pune la foc mic, iar separat se amestecă amidonul cu zahărul și esența de vanilie. Când laptele începe să fiarbă, ingredientele uscate se adaugă deasupra și se amestecă încet cu ajutorul lingurii de lemn.

După ce crema s-a îngroșat, aceasta se ia de pe foc și se adaugă untul. Până la pregătirea foilor de cacao și a blatului, crema se lasă la rece.

Prăjitură cu gust de copilărie. Cum se pregătesc foile de cacao

Zahărul, bicarbonatul de amoniu, ouăle, laptele și cele trei linguri de cacao se pun într-un vas încăpător. De asemenea, esența de rom se toarnă deasupra cu făina și se amestecă totul cu un mixer de bucătărie. După ce aluatul a devenit lipicios, acesta se scoate pe blatul de lucru și se frământă ușor.

Foile se coc în tavă la o temperatură de 190 de grade.

Ultimul pas

Albușurile se bat cu mixerul și un praf de sare până când se întăresc. Zahărul se adaugă treptat și se amestecă până când acesta se topește. Se toarnă gălbenușurile, esența de vanilie, coajă rasă de lămâie și se amestecă din nou. Făina se încorporează treptat, iar pentru acest pas este indicat să folosiți lingura de lemn.

Blatul se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.

După ce foile de cacao și blatul au stat la rece minim 30 de minute, se poate trece la montarea desertului. Se așează prima foaie de cacao, iar deasupra se întinde un strat generos de cremă. Se pune deasupra blatul pufos și încă un strat de cremă de vanilie. Numeroase persoane adaugă un strat subțire de gem, însă acest pas este opțional. La final se adaugă foaia de cacao și glazura.