Evenimentul Zilei > International > Republicanii au pierdut tot! Senatul va fi dominat de Democrați
Republicanii au pierdut tot! Senatul va fi dominat de Democrați

Republicanii au pierdut tot! Senatul va fi dominat de Democrați

Joi Biden se bucură de o victorie nesperată în statul Georgia unde democrații Jon Ossoff și Raphael Warnock au câștigat alegerile pentru Senat.

Jon Ossoff a fost declarat câștigătorul cursei electorale din statul Georgia. Acesta a candidat împotriva republicanului David Perdue, rezultatul fiind anunțat încă de miercuri. Așadar, democrații preiau controlul în senat oferindu-i astfel lui Joe Biden o victorie timpurie majoră, menită să-i mărească șansele de a trece cu bine de Congres cu agenda sa.

După ce marţi noapte a fost declarat învingător pastorul Raphael Warnock în turul doi al alegerilor pentru Senat din statul Georgia, a fost anunţat și că Jon Ossoff a câştigat de asemenea în faţa republicanului David Perdue.

Foto: Jon Ossoff

Ce predicții au existat înainte de finalul alegerilor?

CNN şi NBC News au prezentat primele rezultatele ca proiecţii dându-l câştigător pe Warnock şi semnalând un scor strâns, pe muchie, între Ossoff şi Perdue.

Democraţii au nevoie de ambele locuri pentru a prelua controlul Senatului. Diferenţele de voturi sunt foarte mici. Warnock este proiectat să câştige cu 50.6% din voturi.

Edison Research estimează că democratul Jon Ossoff va câştiga cu 50.2% din voturi. 98% din buletinele din cele 159 de comitate ale statului au fost numărate, cele rămase provenind din suburbiile din Atlanta unde democraţii sunt favoriţi.

Raphael Warnock ar fi primul senator de culoare al statului Georgia, un stat sclavagist în Războiul Civil, şi doar al 11-lea senator de culoare din istoria politică americană.În discursul său de victorie, acesta a omagiat-o pe mama sa.

Colegul său democrat, Ossof, un fost realizator de filme documentare, în vârstă de 33 de ani, va fi cel mai tânăr senator american de la alegerea lui Joe Biden în Senat, în 1973.

Totuşi asigurarea celor două locuri în Senat înseamnă un control la limită al democraţilor în măsura în care fiecare partid a obţinut un număr egal de voturi, şi anume 50.

Asta înseamnă că democraţii nu au decât o majoritate simplă, or cele mai multe legi trebuie votate cu supermajoritate de 60, deci tot vor trebui să negocieze pentru 10 voturi republicane.

Jon Ossoff, fost jurnalist de investigaţii, a mai candidat pentru Congres în 2017, când a pierdut la diferenţă mică de voturi în faţa republicanului Karen Handel, scrie Los Angeles Times.