Evenimentul Zilei > Actualitate > Republica Moldova nu scapă de armata rusă! Mesajul de la nivel înalt dă emoții la Chișinău
Republica Moldova nu scapă de armata rusă! Mesajul de la nivel înalt dă emoții la Chișinău

Republica Moldova nu scapă de armata rusă! Mesajul de la nivel înalt dă emoții la Chișinău

Claus Neukirch, seful Misiunii OSCE în Republica Moldova a declarat că problemele privind evacuarea și lichidarea armelor şi muniţiilor ruseşti se referă la relaţiile bilaterale ale Rusiei şi Republicii Moldova.

Problema retragerii muniţiilor ruseşti nu a fost şi nici nu va fi discutată în cadrul negocierilor în formatul ‘5+2’, a declarat şeful Misiunii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) în Republica Moldova, Claus Neukirch, într-o conferinţă de presă după încheierea rundei de negocieri la Bratislava, informează joi Radio Chişinău.

„Problemele privind evacuarea şi lichidarea armelor şi muniţiilor ruseşti se referă la relaţiile bilaterale (ale Rusiei şi Republicii Moldova). Acestea pot fi discutate cu participarea OSCE, însă în cadrul rundei de negocieri la Bratislava această problemă nu a fost discutată”, a declarat Neukirch, informează agerpres.

De asemenea, el dat un răspuns negativ jurnaliștilor care l-au întrebat dacă aceasta problemă ar urma să fie discutată pe viitor în acest format.

„Aceasta nu este o problemă care se discută în formatul „5+2”. Nu am discutat şi nu am convenit să discutăm acest lucru în viitor în cadrul acestui format”, a spus Claus Neukirch.

Negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5 plus 2″ au început miercuri la Bratislava, găzduite de către ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a cărui țară asigură în prezent președinția anuală a OSCE, delegația Republicii Moldova fiind condusă de vicepremierul pentru reintegrare Vasilii Șova.