Într-o sală plină de jurnalişti care aşteptau dosarul lui Dan Voiculescu, în boxa arestaţilor erau înghesuiţi indivizi tatuaţi pe bicepşi precum parizerul, care se bucurau din plin de aerul condiţionat. Dintre ei se ițea ciuful galben al unui țigănuș în vârstă de 15 ani, în ochii căruia sticleau lacrimi la gândul revocării mandatului de arestare.

Schimb de replici

„Gruia!”, strigă judecătoarea pe un ton sever.

„Da, doamna preşedinte…”, îngaimă Gruia, lăsând ciuful în pământ.

„Iar te văd aici? În primul rând, cine ţi-a vopsit părul aşa?”, îl dojeneşte, matern, judecătoarea.

„La salon, doamnă…”, răspunde Gruia mai încrezător, stârnind hohote de râs în sală.

„Păi, tu te duci la salon, în loc să înveți carte? Ești a doua oară aici! Ai fost arestat preventiv pentru tâlhărie, un judecător te-a lăsat în libertate și tu ce ai făcut?! Ai mai comis două tâlhării!”, îl ceartă judecătoarea Iosefina Pîrvu, după care adaugă scurt: „În pronunţare”.

Avocatul lui Dan Voiculescu avea să speculeze episodul, puţin mai târziu, în pleodaria sa în care şi-a propus să combată susţinerea DNA potrivit căreia patronul Antenelor nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, a avut un comportament normal, nu unul merituos și nici nu a achitat prejudiciul de 60 de milioane de euro în dosarul ICA.

„Comportamentul lui se desprinde din caracterizări, a fost recompensat de 12 ori. Recompensele nu se dau pentru comportament normal. A menţinut relaţii bune cu ceilalţi deţinuţi. În penitenciar e un mediu ostil pentru un intelectual, cum e domnul Voiculescu. În penitenciar sunt din ăştia pe care îi dăscăleaţi adineauri pe aici. Să menţii relaţii bune cu ei înseamnă să dai dovezi temeinice de îndreptare. Spune (n.r. – procurorul) că nu a achitat prejudiciul. Are toată averea sechestrată! Nu mai are 1 leu disponibil în afara pensiei! (…) Cui folosește ca detenția lui Voiculescu să se perpetueze pentru un concept, precum dovezile temeinice?”, s-a întrebat, retoric, avocatul.

„Aceasta este legea”, i-a tăiat-o judecătoarea.

„Justiţia nu se face pentru concepte, ci pentru oameni”, a conchis avocatul Florian Şurghie.

Pronunțarea, pe 18 iulie

Judecătoarea Iosefina Pîrvu va decide pe data de 18 iulie dacă Dan Voiculescu va fi sau nu eliberat condiționat după ispășirea unei treimi din pedeapsa de 10 ani la care a fost condamnat în dosarul ICA. Procurorii DNA au atacat la Tribunalul București decizia instanței ierarhic inferioare care a hotărât, în iunie, că patronul Antenelor poate fi pus în libertate. Comisia din penitenciar a dat, însă, aviz negativ eliberării condiționate a lui Voiculescu, mogulul adresându-se, ulterior, instanțelor de judecată.