Remanierea o încaieră pe Dăncilă cu baronii. Pe cine susține premierul la Interne și la Externe. Exclusiv EVZ

Remanierea o încaieră pe Dăncilă cu baronii. Pe cine susține premierul la Interne și la Externe. Exclusiv EVZ

După ce s-a văzut cu sacii în căruță și a devenit șefa oficială a PSD, Viorica Dăncilă le dă cu tifla baronilor care au susținut-o la Congres.

Mai exact, potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Dăncilă și apropiații săi vor să-l impună pe senatorul de Constanța, Nicolae Moga, la Ministerul de Interne, în locul lui Carmen Dan, care va fi remaniată cu siguranță, în încercarea de primenire a imaginii PSD.

Aceleași surse ne-au precizat că o astfel de nominalizare nu este deloc pe placul baronului de Vrancea, Marian Oprișan, care dorește ca în această funcție să propulseze un apropiat. Totodată, eventualitatea numirii lui Moga la Interne nu este privită cu ochi buni nici de baronul de Constanța, Felix Stroe, care a avut, de-a lungul ultimilor ani, o serie de diferende cu acesta. De notat că Marian Oprișan s-a numărat printre principalii susținători ai Vioricăi Dăncilă la recentul congres, când aceasta a preluat de facto partidul. Sursele citate susțin că Nicolae Moga se teme de momentul 10 august, când Diaspora și protestatarii anti-guvernamentali au anunțat deja că vor organiza un amplu protest. Moga este la a treia legislatură ca senator de Constanța și este membru al Comisiei de Apărare, alături de Mihai Fifor.

Rocadă Theodor Meleșcanu – Ramona Mănescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceleași surse ne-au dezvăluit că și Teodor Meleșcanu va fi remaniat de la portofoliul Externelor, ALDE propunând-o pentru această funcție pe ex-eurparlamentara liberală Ramona Mănescu (acum înregimentată în cadrul Alianței), soția lui Rareș Mănescu, fost edil penelist al Sectorului 6 (și el înscris în ALDE). În prezent plecat din țară, Călin Popescu-Tăriceanu le-a transmis aliaților de la PSD că susține rocada Meleșcanu-Mănescu. Precizăm că Ramona Mănescu nu a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

Bătaie pentru jilțul lui Cuc

Potrivit surselor noastre, Viorica Dăncilă nu intenționează să tranșeze nici remanierea lui Răzvan Cuc (Transporturi) în favoarea baronului Niculae Bădălău, care vrea portofoliul pentru un apropiat și are un conflict vechi cu actualul ministru, care a ales să migreze de la Giurgiu la organizația la PSD Neamț, unde este protejat de baronul Ionel Arsene. De notat că și Marian Oprișan i-a solicitat în repetate rânduri capul lui Cuc, pe care l-a criticat cu duritate ori de câte ori a avut ocazia, atât în interiorul cât și în exteriorul partidului.

Reducerea numărului de ministere

Sursele citate susțin că Viorica Dăncilă și apropiații ei doresc o restructurare guvernamentală, în septembrie, care să diminueze numărul ministerelor, această acțiune (vizând primenirea imaginii PSD) urmând să fie supusă negocierilor din CEx și din cadrul coaliției de guvernământ. De notat că relațiile PSD-ALDE nu mai sunt la fel de strânse ca în trecut, în condițiile în care este puțin probabil ca social-democrații să meargă pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni, deși acesta și-a anunțat deja candidatura și a reiterat faptul că speră într-o susținere din partea PSD.

Premierul, explozie de optimism la Slobozia

Prezentă sâmbătă la Slobozia, unde a participat la Comitetul Executiv Județean al PSD Ialomița, Viorica Dăncilă s-a declarat optimistă cu privire la apropiatele alegeri prezidențiale, deși social-democrații nu și-au anunțat încă aspirantul pentru funcția supremă în stat. „Cu siguranţă prezidenţiabilul PSD va intra în turul doi al alegerilor şi noi sperăm să şi câştigăm. Sondajele au dat, dacă vă amintiţi, în 2014, candidatul Klaus Iohannis cu 20% şi a câştigat alegerile prezidenţiale. Pe ce mă bazez? Pe puterea acestui partid. Şi mă bazez pe opinia oamenilor, pentru că eu cred că acest partid este un partid foarte bine structurat, foarte bine organizat, un partid care nu a luat niciodată decizii împotriva oamenilor, dimpotrivă (...). Eu cred că PSD s-a unit, îşi va uni forţele şi rezultatele de la prezidenţiale vor dovedi acest lucru (...). Obiectivul nostru este câştigarea alegerilor prezidenţiale”, a spus Dăncilă, potrivit Agerpres.

CEx despre remaniere și rectificare bugetară

Ea a adăugat că atât sondajele, cât şi susţinerea partidului, vor contribui la desemnarea candidatului. „Eu am mai spus, trebuie cel care va intra în cursa pentru prezidenţiale să aibă un procent bun în sondaje, dar în acelaşi timp să fie susţinut de organizaţii, pentru că într-o luptă la prezidenţiale nu poţi să intri singur, trebuie să fii sigur că în spatele tău ai toate organizaţiile judeţene, toţi primarii, toţi oamenii de partid. Chiar dacă dorinţa de a participa la aceste alegeri, de a fi candidat a unor colegi este justificată, au muncit în partid, s-au implicat, dacă nu au susţinerea în partid, atunci putem avea surprize din punct de vedere al scorului final. Şi cred că acest lucru îl vom discuta şi vom lua o decizie înţeleaptă în cadrul Comitetului Executiv Naţional”, a afirmat Dăncilă. Premierul s-a referit şi la faptul că în cadrul CEx-ului PSD de astăzi se va discuta despre o remaniere guvernamentală, dar şi despre rectificarea bugetară.

„Avem pe ordinea de zi remanierea, dar unul din punctele pe care le avem pe ordinea de zi se referă tocmai la măsurile economice şi rectificarea bugetară”, a precizat Dăncilă.