Amenzi de până la 2.500 de lei riscă cei care nu poartă mască de protecție în spațiile publice închise, precum magazine, mijloace de transport în comun sau birouri ale instituțiilor publice care au relații cu publicul. La aceeași valoare a amenzii pot ajunge cei care merg în afara localității fără declarație pe propria răspundere, începând de luni, 18 mai.

Legea 55/2020 privind starea de alertă a intrat în vigoare luni, 18 mai. Scopul ei este a prelungi, după starea de urgență, o serie de restricții privind circulația, precum și unele măsuri de protecție împotriva pandemiei.

Când este masca obligatorie

Purtarea măștii de protecție devine obligatorie, în toată țara, în spații închise. Adică, masca trebuie purtată în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Măsura a devenit obligatorie încă de vineri, dar abia de azi se pot și aplica amenzi pentru nerespectarea prevederii. Conform legii, amenzile pentru cei care nu poartă mască sunt între 500 și 2.500 de lei.

Când se completează declarația pe propria răspundere

Se poate circula fără declarație pe propria răspundere doar în interiorul localităților și în zona metropolitană. România are 22 de zone metropolitane, iar lista cu localitățile incluse e făcută publică de fiecare autoritate locală în parte.

Declarație pe propria răspundere este obligatoriu să fie completată atunci când ieșiți din localitatea de domiciliu. Ea poate fi completată și de mână și va cuprinde numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Declarația poate fi prezentată la solicitarea autorităților și pe telefon sau tabletă, însă trebuie obligatoriu să aibă semnătura olografă. Nerespectarea acestei măsuri se sancționează cu amendă între 500 și 2.500 de lei.

Există o serie de motive care permit ieșirea din localitate, incluse în anexa Hotărârii de instituire a stării de alertă.

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

2. în scop umanitar sau de voluntariat;

3. realizarea de activități agricole;

4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

7. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

8. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;

9. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

10. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

11. din alte motive justificate, precum: − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; − deces al unui membru de familie; – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice.

Nu în ultimul rând, pe durata stării de alertă, românii care se întorc în țară din țările incluse în zona roșie nu vor mai intra obligatoriu în carantină instituționalizată și ce pot izola acasă, cu familia, timp de 14 zile. Cei care nu respectă izolarea sau carantina riscă amenzi între 1.000 și 5.000 de lei.

Sursa: Libertatea.ro