Evenimentul Zilei > Actualitate > Reguli draconice pentru pelerinajul de Sf. Parascheva! Vor mai săruta moaștele?
Reguli draconice pentru pelerinajul de Sf. Parascheva! Vor mai săruta moaștele?

Reguli draconice pentru pelerinajul de Sf. Parascheva! Vor mai săruta moaștele?

Tradiționalul pelerinaj de Hramul Sfintei Parascheva, de la Iași, din acest an, se va desfășura doar în conformitate cu regulile și restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, într-o conferință de presă în care a precizat că a avut o discuție pe această temă cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și ai Jandarmeriei Iași.

Potrivit spuselor primarului, reprezentanții Mitropoliei au fost de acord și s-au angajat să organizeze ceremoniile religioase prilejuite de Hramul Sfintei Parascheva cu respectarea strictă a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. În mod traditional, manifestările dedicate Hramului Sfintei Parascheva vor avea loc, traditional, pe 14 octombrie.

„Am avut o discuţie preliminară cu Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu şeful Inspectoratului de Jandarmi din Iaşi, Mircea Tulică, referitor la Sărbătorile Iaşiului. Am vrut să ştim în ce manieră se vor mai putea desfăşura aceste sărbători emblematice pentru noi şi acţiunile pe care le putem duce la bun sfârşit”, a spus Mihai Chirica.

Hramul Sfintei Parascheva este parte a Sărbătorilor Iaşiului eveniment care are două componente, una religioasă, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi o parte laică, pe care o organizează Primăria municipiului Iaşi.

Mihai Chirica a mai spus că la Sărbătorile Iaşiului din acest an, care urmează să se deruleze în cursul lunii octombrie, nu nu vor mai fi organizate concerte şi nici Festivalul Vinului. Măsura a fost adoptată din cauza restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19

„Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert”, a precizat Mihai Chirica.

Primarul municipiului Iași a mai spus că ar fi extrem de dificilă să organizeze un eveniment precum Festivalul Vinului în condițiile actuale, cu atât mai mult cu cât această activitate presupune și consumul de băuturi alcoolice.

„De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Exploziv! Fără măști la școală, în România! Decizia e luată, luni ar putea veni anunțul oficial

Se dau măști gratuit de la stat. Avertismentul lui Orban: „Trag un semnal de alarmă”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: