Evenimentul Zilei > Actualitate > Regina Elisabeta a II-a ar fi autorizat o expoziție unică. Vor fi expuse obiecte ale prințului Philip. „Este o parte a istoriei unui popor”
Regina Elisabeta a II-a ar fi autorizat o expoziție unică. Vor fi expuse obiecte ale prințului Philip. „Este o parte a istoriei unui popor”

Regina Elisabeta a II-a ar fi autorizat o expoziție unică. Vor fi expuse obiecte ale prințului Philip. „Este o parte a istoriei unui popor”

Regina Elisabeta a II-a ar fi acceptat organizarea unei expoziții cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea celui ce a fost prințul Philip, susțin surse apropiate Casei Regale. "S-au povestit foarte multe despre prinț după ce a murit, dar mai sunt multe lucruri de văzut", arată sursele.

Regina Elisabeta a II-a și-a dat acceptul pentru susținerea unei expoziții dedicate celui ce a fost prințul Philip, susțin surse apropiate Casei Regale. Expoziția ar urma să fie susținută de Royal Collection Trust (RCT), după ce regina a autorizat expunerea unor artefacte prețioase, care reliefează implicarea ducelui de Edinburgh și a reginei în slujba țării. 

Printre elementele care vor fi expuse publicului este foarte posibil să se numere și câteva detalii simbolice ale nunții cuplului regal, care a avut loc în luna noiembrie a anului 1947. De asemenea, în expoziție va fi surprinsă și cariera navală a prințului Philip, precum și diverse activități caritabile pe care acesta le-a susținut.

Surse apropiate Casei Regale susțin că se va pune accent, în mod special, și pe expunerea unor obiecte care să ateste pasiunea ducelui de Edinburgh pentru cursele de cai. 

Expoziția marchează o perioadă istorică

Expoziția a fost planificată, inițial, pentru a marca ziua de 10 iunie, când ducele de Edinburgh ar fi împlinit 100 de ani. Expoziția RCT va avea loc la Castelul Windsor, unde a fost susținută și expoziția din anul 2011, care marca împlinirea a 90 de ani de la nașterea prințului

„Ne așteptăm la un număr mare de vizitatori. Am fost plăcut surprinși de generozitatea reginei și de elementele pe care a fost de acord să le expună. Chiar dacă situația este nemiloasă, expoziția fiind organizată la o scurtă perioadă de timp după ce prințul Philip s-a stins, regina consideră că este vorba despre o parte a istoriei unui popor”, a informat sursa apropiată Casei Regale.

Exponatele vor pune în lumină imaginea ducelui 

Sursa a mai subliniat: „Exponatele vor creiona o imagine a ducelui de Edinburgh. S-au povestit foarte multe despre prinț după ce a murit, dar mai sunt multe lucruri de văzut”. 

Presa internațională a luat legătura cu RCT pentru a prelua un punct de vedere în acest sens, însă aceștia nu au confirmat expoziția care ar urma să aibă loc. Nici Casa Regală nu a oferit nicio informație în acest sens, notează presa străină. 

După stingerea ducelui de Edinburgh, în luna aprilie, ziarul Telegraph transmitea că RCT ar planifica o expoziție de fotografie pentru marcarea celor 100 de ani ai prințului Philip. Ulterior, jurnaliștii au transmis că expoziția se va transforma într-o comemorare a prințului.

Palatul Buckingham și-a redeschis porțile pentru turiști

O expoziție care să surprindă viața și pasiunile ducelui ar ajuta RCT să-și compenseze o parte dintre veniturile pierdute pe fondul pandemiei de coronavirus. 

Un raport anual al RCT a dezvăluit că trustul a împrumutat 22 milioane de lire sterline de la banca privată Coutts, pentru a-și acoperi golurile financiare create din cauza carantinării țării și a absenței turiștilor, potrivit presei străine. La acel moment, estimările arătau că trustul ar urma să piardă 64 de milioane de lire sterline în perioada 2020-2021, pe fondul pandemiei. Pentru a face față crizei economice, RCT a înghețat salarii și și-a schimbat inclusiv programul de expunere a expozițiilor.

După relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, RCT și Palatul Buckingham și-au redeschis porțile pentru turiști.

Începând cu luna iulie, turiștii care și-au rezervat bilete vor avea posibilitatea de a vizita, gratuit, grădinile palatului și, pentru întâia oară, vor putea organiza picnicuri în zonă, conform express.co.uk.

Reamintim că prințul Philip, duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a stins pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani. Din cauza pandemiei de coronavirus, la înmormântarea sa, care a avut loc pe 17 aprilie, au participat doar 30 de persoane.