Regatul Unit are mai mulţi cetăţeni ai UE decât unele ţări din blocul comunitar

Regatul Unit are mai mulţi cetăţeni ai UE decât unele ţări din blocul comunitar

Regatul Unit nu s-a confruntat, deocamdată, cu un exod al cetățenilor din blocul comunitar, așa cum atenționau unii angajatori.

Regatul Unit are mai mulţi cetăţeni ai UE decât unele ţări din blocul comunitar. Astfel, post Brexit, datele oficiale britanice arată că cetăţeni din Uniunea Europeană continuă să se mute în Regatul Unit.

Michael Gove, ministru responsabil pentru coordonarea Cabinetului britanic, a declarat, luni, că Regatul Unit a acordat statut de rezident permanent unui număr de 4,3 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene. Mai mulţi decât populaţia unor state din blocul comunitar, ceea ce arată că Brexitul nu a dus la un amplu exod al cetăţenilor UE.

După referendumul din 2016 asupra Brexitului, unii angajatori şi universităţi au atenţionat că Regatul Unit va înregistra un exod de specialişti. Și că cetăţenii UE se vor întoarce în ţările lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regatul Unit are mai mulţi cetăţeni ai UE. Au existat 4,9 milioane de cereri

Cetăţenii din Uniunea Europeană, din Spaţiul Economic European şi din Elveţia, precum şi familiile lor pot solicita statutul de rezident permanent. Asta, pentru a continua să trăiască în Regatul Unit după 30 iunie 2021, în cazul în care ei trăiau în această ţară înainte de 31 decembrie 2020.

„Au existat 4,9 milioane de cereri şi 4,3 milioane au primit statutul (de rezident permanent). Deci în Regatul Unit sunt mai mulţi cetăţeni ai UE decât în unele state membre. Ceea ce este minunat", a spus Michael Gove în faţa unei comisii parlamentare. „Aceasta este o extraordinară publicitate pentru această ţară. Un număr foarte mare de oameni au ales să rămână" în Regatul Unit, a adăugat el, citat de Reuters.

Potrivit lui Gove, „aceasta demonstrează caracterul mincinos al absurdităţilor. Care susţineau în timpul (votului asupra) Brexitului că într-un fel Regatul Unit a devenit mai puţin atractiv. Și că cetăţenii UE vor pleca. Sau că aceasta va dăuna universităţilor şi sectorului nostru medical".

Regatul Unit are mai mulţi cetăţeni UE decât unele state membre, precum Slovenia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Cipru, Croaţia şi Estonia, potrivit statisticilor privind populaţia din UE. Datele oficiale britanice arată că cetăţeni din UE continuă să se mute în Regatul Unit.

Sursa: Agerpres