Referendumul privind demiterea primarilor albanezi din Kosovo, respins de sârbi

Referendumul privind demiterea primarilor albanezi din Kosovo, respins de sârbi Kosovo.Sursa: Arhiva EVZ

Referendumul privind demiterea primarilor albanezi din Kosovo a fost boicotat de sârbi. Mai exact, referendumul, susținut de Occident, ​​a fost o încercare de a atenua tensiunile dintre Kosovo și Serbia vecină, în timp ce ambele țări concurează pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, principalul partid etnic sârb din Kosovo, „Srpska Lista”, care are legături strânse cu Belgradul, a cerut boicotarea scrutinului de duminică.

Referendumul privind demiterea primarilor albanezi din Kosovo, respins de sârbi

Referendumul primarilor albanezi din nordul Kosovo a fost respins categoric de sârbi, doar 253 din cei 45.000 de alegători au votat. Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a denunţat boicotul, pe care l-a pus pe seama „presiunii din partea Belgradului”.

„Încă o dată, Serbia a intervenit ilegal în procesul electoral al unei alte țări. Încă o dată președintele sârb Aleksandar Vucic nu s-a ținut de cuvântul dat partenerilor internaționali”, a spus Vjosa Osmani.

Referendumul. Sursa foto: theglobeandmail.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simptomatică pentru tensiunile ridicate existente între comunităţile din acest teritoriu balcanic, alegerea primarilor albanezi, cu o participare de abia 3% în urmă cu un an, a declanşat violenţe în această regiune majoritar sârbă, susţinută de Belgrad.

Prin urmare, votul a eşuat din cauza unei participări insuficiente, a declarat preşedintele CEC, Kreshnik Radoniqi. Pentru ca alegerile să fie valabile, rata de participare ar fi trebuit să fie depăşească 50% din alegători.

Tensiunile dintre cele două țări rămân mari

Statele Unite și UE se străduiesc să readucă pe drumul cel bun dialogul Pristina-Belgrad. Discuțiile dintre cele două s-a blocat după ce un ofițer de poliție kosovar și trei oameni înarmați sârbi au fost uciși într-un schimb de focuri, după ce aproximativ 30 de bărbați mascați au deschis focul asupra unei patrule de poliție din apropierea satului kosovar Banjska, în septembrie.

Bruxelles-ul  este dornic să mențină alinierea țărilor din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania – cu Occidentul, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, informează theglobeandmail.com.