Manevra sârbilor în Kosovo. Vor să revoce primarii albanezi
- Emanuel Nițulescu
- 11 martie 2024, 15:48
Votanții vor trebui să se pronunțe pentru revocarea unor primari albanezi aleși cu un număr mic de voturi, în condițiile în care sârbii au boicotat scrutinul local de anul trecut.
Un referendum va avea loc în ziua de 21 aprilie, în patru orașe majoritar sârbe din Kosovo pentru a se decide revocarea din funcție a patru primari albanezi aleşi anul trecut de mai puțin de 4% dintre alegători, a anunţat comisia electorală centrală a Kosovo, citată de AFP, conform Agerpres. Primarii albanezi fuseseră numiți în funcții după scrutinul din aprilie 2023, care a fost boicotat de populația sârbă din Kosovo.
Revolte în Kosovo, la preluarea mandatelor
Ulterior, la momentul derulării ceremoniilor de preluare a mandatelor de către primarii albanezi ai municipalităţilor din Zvecan, Mitrovica Nord, Leposavic şi Zubin Potok au izbucnit manifestaţii, care au degenerat rapid în revolte. Acestea s-au soldat cu peste 30 de militari KFOR -forţa NATO în Kosovo - răniţi.
Decizia comisiei electorale centrale din Kosovo, de organizare a referendumului a fost anunţată vineri. Ea a fost luată după verificarea semnăturilor de pe petiţiile trimise în ianuarie de municipalităţile din Zvecan, Mitrovica Nord, Leposavic şi Zubin Potok. Pentru organizarea referendumului era necesară depășirea unui prag de 20% din numărul celor 45.000 de alegători înscrişi pe listele de vot în cele patru orașe majoritar sârbe.
Singura cale legală
Serbia nu recunoaşte independenţa autoproclamatei Republici Kosovo, unde trăiesc aproximativ 200.000 de sârbi alături de circa 1,6 milioane de locuitori albanezi.
Decizia organizării referendumului a fost primită cu satisfacție de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care consideră că aceasta era singura cale legală pentru organizarea de noi alegeri locale în cele patru orașe majoritar sârbe.
„Este important acum ca procesul să fie condus în mod echitabil, incluziv şi transparent”, a declarat Michael Davenport, şeful Misiunii OSCE în Kosovo, într-o postare pe reţeaua socială X.
O etapă în „dezescaladarea” situației
La rândul lor, reprezentanţii Parlamentului European au calificat organizarea referendumului drept o etapă pentru „dezescaladarea” situației tensionate din zonă.
Instituțiile occidentale încearcă de mai mulţi ani să determine o normalizare a relațiilor dintre Kosovo şi Serbia, o condiţie prealabilă pentru aderarea celor două entități statale la Uniunea Europeană.