Prim-ministrul din Kosovo denunță prezența trupelor din Serbia în apropierea granițelor ţării sale.
Noi tensiuni între Serbia și Kosovo
Serbia și Kosovo au trăit într-o stare de tensiune permanentă de la declararea independenței regiunii cu majoritate albaneză în urmă cu 15 ani, dar în ultimele luni relația dintre cele două s-a deteriorat și mai mult. Încă din octombrie denunţă guvernul kosovar prezenţa trupelor sârbe în apropierea graniţei, iar în aceeaşi săptămână acel mesaj de avertizare a fost repetat.
Într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, premierul kosovar Albin Kurti a publicat imagini și videoclipuri cu presupusele trupe sârbe care fac manevre în apropierea graniței cu Kosovo. Potrivit lui Kurti, "așteaptă cel mai bun moment pentru a invada Kosovo, am detectat unități ale armatei sârbe la câțiva metri de granița noastră".
„Cu câteva zile în urmă, președintele Serbiei a emis o amenințare deschisă: ei așteaptă cea mai bună ocazie posibilă pentru a invada. Astăzi, unități ale Armatei Sârbe au fost detectate la doar câțiva metri distanță de granița noastră. Urmărim îndeaproape situația pentru orice încercare de a trece pe teritoriul nostru”, a scris Albin Kurti.
Kosovo a trecut la euro
Kosovo este o regiune cu o majoritate albaneză, unde aproximativ 5% din populație este încă de origine sârbă. Se diferențiază prin limbă, rădăcini culturale sau religie, dar teritoriul Kosovo este considerat de către Serbia leagănul nașterii propriei națiuni, așa că avertismentele în ambele direcții sunt constante.
În ultimele săptămâni guvernul kosovar a decis să impună și utilizarea monedei euro în zonele în care locuiește populația sârbă, ceea ce a sporit confruntarea dintre ambele guverne. Belgradul a acuzat guvernul de la Pristina că discriminează și persecută sârbii care trăiesc în Kosovo. Kurti a cerut o mai mare implicare din partea comunității internaționale pentru a opri presupusele dorințe expansioniste sârbe.
În prezent sunt aproximativ 4.500 de soldați NATO dislocați în teritoriul de graniță pentru a garanta pacea și Kurti a ajuns chiar să-l acuze pe președintele sârb Aleksandar Vucic că se comportă ca "un mic Putin" într-un interviu pentru "The Telegraph".
Anul trecut au existat și momente de tensiune după ce Kosovo a impus numirea primarilor de origine albaneză în orașele cu majoritate sârbă în care cetățenii au decis să boicoteze alegerile. Trupele NATO desfășurate pentru a garanta pacea în teritoriu au fost nevoite să intervină pentru a preveni pagube suplimentare.
UE acționează ca mediator
De un deceniu, Uniunea Europeană acționează ca un mediator între Serbia și Kosovo pentru a încerca să realizeze o apropiere între ambele teritorii. Serbia este în prezent o țară candidată la intrarea în Uniunea Europeană, în timp ce Kosovo a solicitat acces la același statut. Kosovo este împovărat de faptul că mai multe țări din Uniune, inclusiv Spania, nu îi recunosc independența.
Rusia joacă, de asemenea, un rol influent în Balcani datorită legăturilor sale cu Serbia. Ambele țări împărtășesc legături istorice, culturale și religioase, iar Serbia este un aliat important pentru Rusia pe flancul sudic al NATO.
Săptămâna aceasta, ambele țări au organizat o apropiere simbolică cu fotbalul ca fundal: Rusia și Serbia s-au confruntat într-un meci amical la Moscova, în primul meci pe care Rusia l-a jucat împotriva unei echipe europene de când aceasta a fost sancționată pentru invadarea Ucrainei.
(Articol de Antonio Martín, Nacional; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)