Șefa BCE se teme de măsurile lui Trump. Bursele suferă
- Mădălina Sfrijan
- 28 martie 2025, 11:38

Băncile din zona euro trebuie să se pregătească pentru posibile șocuri geopolitice și efectele lor. Avertismentul a fost lansat de Claudia Buch, reprezentanta Băncii Centrale Europene (BCE). Modificările anunțate de administrația lui Trump au provocat incertitudini pentru investitori, iar autoritățile europene analizează impactul acestora asupra creșterii economice, stabilității financiare și riscurilor sistemice.
Deciziile luate de Trump, periculoase pentru băncile europene
Pe fondul acestor incertitudini, tensiunile financiare și politice generate de conflictul Rusiei în Ucraina au fost amplificate.
„O potenţială deteriorare a calităţii activelor şi posibilele perturbări economice cauzate de conflicte geopolitice sau de efectele sancţiunilor financiare impun o atenţie sporită, un capital suficient şi sisteme solide de guvernanţă şi management al riscurilor în bănci,” a explicat Claudia Buch.
Conform unor surse citate de Reuters, o parte dintre bancherii centrali și supraveghetorii din zona euro își pun întrebarea dacă mai pot conta pe Rezerva Federală a SUA. De altfel, aceștia spun că politica externă și comercială a lui Trump este imprevizibilă.

Donald Trump. Sursa foto: x.com
Risc major
Întrebată despre acest risc într-o audiență parlamentară, ea a afirmat că BCE colaborează în continuare cu Fed, dar urmărește riscurile legate de lichiditate.
„Riscul de lichiditate şi cel valutar sunt monitorizate constant, ca parte de rutină a evaluărilor noastre de supraveghere,” a continuat reprezentanta BCE.
Potrivit surselor Reuters, Fed ar urma să își onoreze angajamentele de finanțare. În raportul său anual, BCE a detaliat modul în care şocurile geopolitice pot afecta sectorul bancar. Specialiștii au explicat că există riscuri precum atacurile cibernetice cu motivație politică, confiscarea de active și problemele de lichiditate sau finanțare.
Aceste riscuri ar putea duce la majorarea costurilor de împrumut, utilizarea crescută a liniilor de credit și chiar la apeluri în marjă.
Pentru a evita lichidarea pozițiilor și excluderea de pe piețele financiare, băncile ar fi obligate să aducă garanții suplimentare.
Măsurile luate de Trump au provocat incertitudini pentru investitori
Apelurile în marjă au fost un risc constant în criza financiară globală din 2008.
„Riscurile geopolitice trebuie integrate în planificarea lichidităţii şi a capitalului,” se arată în raportul BCE.
Reprezentanta BCE a subliniat că băncile trebuie să fie pregătite pentru amenințările cibernetice, având în vedere că acestea sunt în creștere. Claudia Buch i-a îndemnat pe legislatorii europeni să accelereze adoptarea unui cadru comun privind gestionarea crizelor bancare și garantarea depozitelor.