Stabilitatea financiară în zona euro, amenințată de o inflație ridicată
- Antonia Hendrik
- 21 noiembrie 2024, 10:49
Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat cu privire la creșterea economică că va „rămâne fragilă”, în timp ce preocupările legate de perspectivele comerțului mondial „sunt incertitudinii și reprezintă un risc pentru economia zonei euro”.
Banca Centrală Europeană: Vulnerabilitatea stabilității financiare a zonei euro rămâne ridicată
Banca Centrală Europeană (BCE) a mai subliniat că o creştere economică slabă est o ameninţare mai mare decât inflaţia ridicată în cele 20 de state membre UE.
Ultimele date arată o creştere economică a zonei euro de 0,4% în al treilea trimestru, cel mai ridicat ritm din ultimii doi ani, în timp ce inflaţia generală a ajuns la 2% în octombrie.
„Incertitudinea politicilor, fundamentele fiscale slabe în unele țări și creșterea potențială lentă ridică îngrijorări cu privire la sustenabilitatea datoriei suverane”, se arată în comunicatul BCE.
Banca Centrală Europeană. Sursa foto: Pixabay
Tensiunile comerciale globale sunt în creştere
BCE a semalat, de asemenea, „o revenire a volatilităţii” în pieţele financiare de la ultimul raport din luna mai şi a avertizat că alte fluctuaţii sunt „mai probabile decât de obicei”, din cauza evaluărilor exagerate ale activelor şi a concentrării riscurilor.
„Perspectivele pentru stabilitatea financiară sunt întunecate de incertitudinea macrofinanciară și geopolitică sporită, împreună cu incertitudinea în creștere a politicii comerciale”, arată vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.
Costurile ridicate ale îndatorării și perspectivele slabe de creștere continuă să afecteze bilanțurile corporative, firmele din zona euro raportând o scădere a profiturilor din cauza plăților mari ale dobânzilor, mai arată raportul BCE.
Banca Centrală Europeană, despre tensiunile comerciale globale
Potrivit Financial Stability Review, „Tensiunile comerciale globale în creştere şi o posibilă întărire a tendinţelor protecţioniste la nivel mondial ridică îngrijorări cu privire la impactul negativ asupra creşterii globale, inflaţiei şi preţurilor activelor”.
Chiar dacă raportul nu menţionează în mod direct victoria lui Donald Trump, economiile lumii se pregătesc pentru planurile sale de a impune tarife generale de 10% pe toate importurile în SUA, cu rate mult mai mari pentru anumite state, printre care și China.
Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că președinția lui Trump va acumula mai multă incertitudine asupra perspectivelor europene, scrie cnbc.com.