Evenimentul Zilei > Economie > RECORD NEGATIV: Avem cea mai mare creștere de prețuri din UE
RECORD NEGATIV: Avem cea mai mare creștere de prețuri din UE

RECORD NEGATIV: Avem cea mai mare creștere de prețuri din UE

România şi Austria au avut în luna aprilie 2014 cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,6%), dublu faţă de nivelul înregistrat la nivelul UE 28, de 0,8%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Față de martie 2014, inflaţia a crescut în 16 state membre (inclusiv în România de la 1,3% până la 1,6%), a rămas stabilă în patru state şi a scăzut în şapte state membre. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 1,6%), Bulgaria (minus 1,3%) şi Cipru ( minus 0,4%), scrie Agerpres.

În zona euro, în luna aprilie 2014, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 0,7%, de la nivelul de 0,5% înregistrat în luna martie.

Cel mai mare impact de creştere asupra inflaţiei în zona euro a venit de pe urma preţurilor vacanţelor (plus de 0,09 puncte procentuale), tutun şi electricitate (creştere de 0,07 puncte procentuale fiecare).

În același interval a scăzut preţul combustibililor pentru transport, cu 0,18 puncte procentuale, iar preţul serviciilor de telecomunicaţii a scăzut cu 0,11 puncte procentuale.