Record de adopții în 2021. Anunțul făcut de Gabriela Firea: „Avem aproape 6.000 de copii adoptabili”

Record de adopții în 2021. Anunțul făcut de Gabriela Firea: „Avem aproape 6.000 de copii adoptabili” sursă: EVZ

Numărul adopțiilor a crescut în perioada după intrarea în vigoare a legislației care simplifică procedurile în acest domeniu. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță un număr record de adopții în anul 2021 și în primele luni ale anului 2022. Astfel, potrivit spuselor sale, peste 2.000 de copii orfani sau abandonați și-au găsit familii noi.

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat un număr record de adopții, în anul 2021 și în primele luni ale acestui an. Acestea s-au datorat simplificării legislației în domeniu care a făcut ca peste 2.000 de copii să-și găsească familii noi. Gabriela Firea a mai spus că în instituțiile statului sunt în jur de 6.000 de copii adoptabili, motiv pentru care îi încurajează pe toți cei care doresc să adopte să o facă.

„Familiile din România continuă să adopte într-un număr record! În primele trei luni ale anului, au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem aproape 6.000 de copii adoptabili și încurajez pe oricine să adopte dacă nu poate deveni părinte altfel”, a declarat Gabriela Firea.

Potrivit spuselor sale, numărul adopțiilor din anul 2021 a fost cel mai mare din ultimii 20 de ani, de 1.653 de copii adoptați. Ea a mulțumit lucrătorilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție pentru munca pe care au depus-o.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În 2021, am înregistrat un record absolut în materie de adopții. 1.653 de copii și-au găsit familiile-pereche, cei mai mulți din ultimii 20 de ani. O reușită extraordinară datorată, în primul rând, dedicației și profesionalismului colegilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție. Datele disponibile deja în acest an, ne fac să fim foarte optimiști”, a spus Gabriela Firea.

sursa foto EVZ

Gabriela Firea laudă simplificarea legislației adopțiilor

Ministrul Familiei a subliniat că simplificarea legislației în privința adopției a contribuit decisiv la impulsionarea procesului. Iar acest trend, a recomandat ministrul, trebuie păstrat și chiar îmbunătățit.

„În același timp, unul dintre lucrurile care mă preocupă constant de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este accelerarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găsirea celor mai bune soluții pentru copiii aflați în îngrijirea statului: fie reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie adopția, iar daca aceste variante nu sunt posibile – repartizarea acestor copii în grija asistenților maternali sau găzduirea lor în case de tip familial”, a mai spus Gabriela Firea.

Ministrul a mai încheiat că nu va avea liniște până când toți copiii din sistemul institutional nu-și vor găsi o familie și o locuință pe care să o considere acasă.

„La sfârșitul lunii martie aveam încă, în sistemul de protecție specială, aproximativ 45.000 de copii. Dintre aceștia, în centrele de plasament sunt în continuare peste 2.800 de copii, restul fiind deja îngrijiți în case de tip familial, apartamente, de asistenți maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii. Pare un număr mare și chiar este! Și nu voi avea liniște până când toți acești copii nu-și vor găsi o casă pe care să o considere acasă!”, mai menționează Firea, pe pagina ei de Facebook.