Editura Evenimentul si Capital

Recomandarea care a dus la promovarea tatălui lui Irinel Columbeanu în elita comunistă

Autor: | | 5 Comentarii | 8376 Vizualizari

Deși Ion Columbeanu își amintea că ascensiunea sa a început în 1959, documentele din Arhiva PCR arată că omul care a rezistat în 16 guverne a fost numit instructor la CC al PMR un an mai târziu, în 1960.

Vestitul Ion Columbeanu, tatăl și mai celebrului Irinel, a tras, potrivit unei legende urbane țesute în jurul lui, vreme de zeci de ani sforile la vârful puterii comu niste și postdecembriste.

Viața lui Ion Columbeanu. A schimbat 16 guverne în 39 de ani, securiştii îl credeau general şi considera că Ceauşescu era ”superinteligent nativ”

Ascensiunea sa a început pe 18 ianuarie 1960 când Secția de de Cadre a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, denumirea de atunci a partidului comunist, a considerat „că din punct de vedere al încrederii politice corespunde” să fie numit „instructor în Direcția Economică a CC al PMR”. Potrivit documentului descoperit de Evenimentul zilei în Arhiva CC a PCR, Ion Columbeanu era la acea dată adjunct al șefului Serviciului Investiții din Direcția generală a prelucrării țițeului Ploiești, fiind de profesie inginer mecanic în utilaj petrolifer.

Comunist de la 19 ani

Născut la 5 februarie 1926 în comuna Căpreni din regiunea Craiova, Ion Columbeanu se trăgea, potrivit documentelor partidului din „țărani săraci”. „În 1940, a absolvit 7 clase elementare în comuna natală, apoi a rămas acasă la părinți. Din 1942 a fost ucenic la Șantierul Naval Constanța, unde a învățat meseria de lăcătuș. Paralel a urmat și Școala serală de ucenici. Până la eliberarea țării nu a făcut parte din organizații politice.

În 1945 a fost primit în UTC și a luat parte la acțiunile conduse de partidul nostru.

În 1946, a plecat la Ploiești și s-a angajat practicant la Rafinăria nr.6. În rafinărie a continuat să ducă activitate pe linie de tineret, iar în iulie 1947 a fost primit în PCR. A fost membru în biroul organizației de bază UTM și a făcut parte din colectivul de agitatori”, se arată în Carcaterizarea Secției de Cadre.

A urmat, la fără frecvență, cursurile școlii medii de petrol.

În 1948 a fost numit maistru operator la instalații, iar în 1949 maistru prim. „Cei care îl cunosc din această perioadă arată că în producție muncea bine și la învățătură era sârguincios. Din 1948 a activat în comitetul ARLUS din întreprindere și a făcut parte din cercul ASIT”.

În 1951 a fost trimis de întreprindere la Institutul de petrol și gaze din București, unde „s-a situat printre studenții fruntași la învățătură și, din primul an, a fost secretar al organizației UTM pe facultate”. A absolvit în vara lui 1956 și a fost repartizat inginer stagiar la Rafinăria nr.7 Brazi. În decembrie, a fost numit inginer metrolog. Din septembrie 1958 și până la momentul în care a fost propus să devină instructor al CC a servit ca adjunct al șefului serviciului investiții.

Exigent față de lipsuri

„Conducerea direcției generale și biroul organizației de bază din instituție apreciază că tov. Ion Columbeanu are o bună pregătire profesională. În întreaga sa activitate a dovedit că este pătruns de dorința de a obține rezultate cât mai bune în muncă.

Este perseverent în rezolvarea problemelor și exigent față de lipsuri. De la venirea sa în direcția generală generală a primit sarcina de director al Universității populare din orașul Ploiești, unde a dus activitate pozitivă. În 1959 a fost ales secretar al organizației de bază, iar în 1960, reales. Se preocupă de îmbogățirea cunoștințelor sale politico-ideologice; fiind înscris la Universitatea serală de marxism-leninism”, notau tovarășii de la Cadre.

Cati BANI incaseaza Dragnea, lunar! Victor Ponta arunca BOMBA! Suma intra in intregime in buzunarul sefului PSD

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI