Evenimentul Zilei > Justitie > RECHIZITORIU DNA: Consilierul personal al lui Sorin Oprescu a fost filmat în biroul din Primărie când scria pe o coală suma pe care o voia ca șpagă
RECHIZITORIU DNA: Consilierul personal al lui Sorin Oprescu a fost filmat în biroul din Primărie când scria pe o coală suma pe care o voia ca șpagă

RECHIZITORIU DNA: Consilierul personal al lui Sorin Oprescu a fost filmat în biroul din Primărie când scria pe o coală suma pe care o voia ca șpagă

Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunţător în cauză – Alexandru Claudiu Buciu), promiţând că va interveni la funcţionari din aparatul administrativ al edilului şi la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei.

 

Probă esențială

Una din probele esențiale este un proces verbal de redare a discuţiei ambientale purtate de Wigler Solomon şi martorul denunţător din data de 28.05.2015, între orele 19:26 – 20:26 la biroul lui Wigler din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Discuţia s-a purtat în ziua în care a avut loc şedinţa Consiliului General a Municipiului Bucureşti pe a cărei ordine de zi a figurat aprobarea unei donații. respectiv a unui PUZ.

Cu prilejul acestei discuţii, Wigler îl înştiinţează pe martorul denunţător că ambele hotărâri care îl interesau au fost aprobate în şedinţa consiliului general din ziua respectivă.

 

Prin HCG 114/28.05.2015, a fost aprobat PUZ-ul în vederea edificării unui magazin KAUFLAND pe şos. Alexandriei nr. 152, iar prin HCG 105/28.05.2015 a fost aprobată donarea de către SC KAUFLAND ROMÂNIA Primăriei Municipiului Bucureşti a unui teren situate pe B-dul 1 Mai nr. 51-55.

Totodată, martorul denunţător şi Wigler au convenit asupra modalităţii în care acesta din urmă trebuia să primească suma de 51.000 de euro, pretinsă în scopurile arătate mai sus. Astfel, au stabilit ca la data de 03 iunie 2015, martorul denunţător să-i remită suma de 25.000 de euro ca primă tranşă, urmând ca diferenţa de 31.000 de euro până la 51.000 de euro să o remită în săptămâna 8-12.06.2015.

La momentul în care au stabilit să primească suma de 25.000 de euro, Wigler a consemnat pe o coală de hârtie format A4, cuantumul sumei în discuţie.

 

Redăm mai jos discuţia ambientală din data de 28 mai 2015.

Solomon Wigler:  Hai, hai! Ce faci?    

Alexandru Claudiu Buciu: Uitați… sper, că bine! Adică, am așteptat cu nerăbdare, că… gata?

Solomon Wigler:  Două.

Alexandru Claudiu Buciu: Amândouă.

Solomon Wigler:  S-au semnat amândouă, fără problemă!

Alexandru Claudiu Buciu: Și cu de ăla, număr de aia, că atunci, data trecută am crezut c-o trecut donația și n-o trecut… cu… câți trebe '.

Solomon Wigler:  A trecut cu …[neinteligibil]… 38, 39, …[neinteligibil]… 

Alexandru Claudiu Buciu: Bun! De ce am vrut să vin eu azi-dimineață? Eu  marți pot 20.

 

[În continuare, conform imaginilor video, WIGLER SOLOMON îl invită pe BUCIU ALEXANDRU CLAUDIU să meargă împreună în alt birou, unde să continue dialogul.]

 

Solomon Wigler:  Hai, …[neinteligibil]…! Stai, să aprind lumina aici, că…!

Alexandru Claudiu Buciu: Bun.

Solomon Wigler:  Nu, că mâine nu sunt. Sunt plecat. 

Alexandru Claudiu Buciu: Și eu plec, dar aia am vrut! Eu am vrut să vin de dimineață să vă spun, să nu vă pun într-o încurcătură.

Solomon Wigler:  Da.

Alexandru Claudiu Buciu: Deci, de ce? Acum îmi e un pic mai greu. A venit la mine TOR…

Solomon Wigler:  Îhî!

Alexandru Claudiu Buciu: Marți am 20 de mii…

Solomon Wigler:  Așa!

Alexandru Claudiu Buciu: Și… marți aialaltă, când mă întorc din GERMANIA, am restul de 31 de mii.

Solomon Wigler:   Bun, dar fii atent că eu nu sunt marți.

Alexandru Claudiu Buciu: Nu sunteți marți.

Solomon Wigler:   Sunt marți seara.

Alexandru Claudiu Buciu: Da.

Solomon Wigler:   Dar nu, miercuri.

Alexandru Claudiu Buciu: Miercuri.

Solomon Wigler:  Tu ești aici?

Alexandru Claudiu Buciu: Da. Da.

Solomon Wigler:  E!

Alexandru Claudiu Buciu: Trebuie să… o să mai fug la FOCȘANI miercuri.

Solomon Wigler:   Da, bun!

Alexandru Claudiu Buciu: Dacă trebuie mai mult miercuri pentru cineva să-i… îmi spuneți de acuma, să mă chinui, că n-o să facă mai mult de 20. Să încerc mai mult?

 

[Conform imaginilor video, pe durata ultimelor replici, WIGLER SOLOMON consemnează olograf pe o coală de hârtie format A 4] 

 

Solomon Wigler:  Dacă e…  [WIGLER SOLOMON îi împinge lui BUCIU ALEXANDRU CLAUDIU coala de hârtie format A4 pentru ca acesta să citească înscrisurile efectuate anterior, și continuă:]  E grozav!

Alexandru Claudiu Buciu: 25… 25 miercuri. Ok! Atuncea… V-am pupat! Bun.

Solomon Wigler:  …[neinteligibil]… 

Alexandru Claudiu Buciu: Și atunci eu vă sun când vin de la FOCȘANI.

Solomon Wigler:  Da.

Alexandru Claudiu Buciu: Bun. Numai bine!

 

[În continuare, conform imaginilor video, BUCIU ALEXANDRU CLAUDIU în timp ce se îndreaptă către ieșirea din birou își reamintește că a uitat să întrebe ceva , revine și reia dialogul cu WIGLER SOLOMON, astfel:]

 

Alexandru Claudiu Buciu: A! Redactarea la donație mă interesează iute! Cum pot să am o hârtiuță, ceva? Nu există!

Solomon Wigler:  Nimic. Până miercuri, joi… Mâine e…

Alexandru Claudiu Buciu: Bun, că v-am spus că stau după… X….

Solomon Wigler:  Mâine e nebunie…

Alexandru Claudiu Buciu: Ok!

Solomon Wigler:  Luni e sărbătoare, e închis….

Alexandru Claudiu Buciu:  Știu că… da.

Solomon Wigler:  Marți se vine, de abia. Miercuri, joi.

Alexandru Claudiu Buciu:  Bine. V-am pupat! Seară bună!

Solomon Wigler:  …[neinteligibil]…

Alexandru Claudiu Buciu:  Ok!

 

Flagrantul DNA

Potrivit înţelegerii pe care au avut-o în data de 28.05.2015, în seara zilei de 03.06.2015, inculpatul Wigler Solomon şi martorul Buciu Alexandru Claudiu au convenit să se întâlnească în municipiul Bucureşti, B-dul Decebal, calea de acces dintre Restaurantul Santorini şi Cafeneaua Cafe Times.

Având în vedere denunţul martorului , Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat prinderea în flagrant a inculpatului Wigler Solomon.

 

Mita: 50 de bancnote în cupiuri a 500 de euro

La întâlnire inculpatul a venit cu autoturismul marca Audi Q5, înmatriculat cu nr. B-18-ELW, iar după ce l-a parcat, martorul denunţător a urcat în autoturismul mai sus amintit şi i-a remis inculpatului Wigler Solomon suma de 25.000 de euro, potrivit înţelegerii pe care au avut-o în data de 28 mai 2015.

La scurt timp după ce martorul denunţător a coborât din autovehicul, organele de urmărire penală au intervenit identificând în torpedoul autovehiculului cu care inculpatul a ajuns la întâlnire, suma de 25.000 de euro, respectiv 50 de bancnote în cupiuri a 500 de euro.