Recean: Talmazan, primul funcționar care a demisionat voluntar

Recean: Talmazan, primul funcționar care a demisionat voluntar Dorin Recean / Sursa foto: Facebook/ Dorin Recean

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că apreciază gestul lui Igor Talmazan, care este primul funcționar care a demisionat voluntar.

Recean apreciază gestul lui Talmazan

Prim-ministrul a anunțat că, după demisia șefului Serviciului Vamal, Igor Talmazan, un nou șef de departament va fi numit în viitorul apropiat, nu mai mult de câteva săptămâni.

Dorin Recean a adăugat că Igor Talmazan a devenit primul șef de vamă care a demisionat voluntar, luând o decizie în conformitate cu conștiința sa. Premierul a precizat că respectă acest gest al fostului șef al Vămii, venit în contextul scandalului de mită de la Aeroportului Internațional Chișinău.

„Din câte îmi amintesc, Talmazan a devenit primul funcționar care și-a dat demisia în mod voluntar și conform conștiinței sale. Și, recunosc, îi respect decizia”, a spus Dorin Recean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demisie după scandalul de corupție de la Aeroport

Șeful Serviciului Vamal al Moldovei, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia joi, 4 aprilie. Decizia a fost luată pe fondul unui scandal, după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la vama de pe aeroportul din Chișinău, pe 1 aprilie.

Trei angajați ai vămii au fost reținuți sub suspiciuni corupție și alți patru sunt cercetați.

Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău sunt acuzați că primeau mită, de la 50 la 1.000 de dolari, în schimbul permisiunii de a importa și exporta mărfuri din țară fără a plăti taxe guvernamentale.

În cadrul anchetei, fiul unui deputat din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudriak, a fost chemat la audieri la CNA. În același dosarul de corupție de la aeroportul din Chișinău a apărut și numele fiicei deputatului PAS Victoria Cazacu. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a cerut Victoriei Cazacu să-și depună mandatul, dar aceasta a refuzat, așa că a fost exclusă din partid.

Cine este Igor Talmazan

Igor Talmazan a ocupat funcția de șef al departamentului din septembrie 2021 până în noiembrie 2022 și a fost renumit la 20 februarie 2023.

Igor Talmazan

Igor Talmazan / Sursa foto: customs.gov.md

În perioada 2019-2021, a fost șeful cabinetului președintelui fracțiunii PAS din parlament, iar în 2019 a condus organ de control din subordinea prim-ministrului Moldovei, Maia Sandu. În perioada 2016-2017 a lucrat ca viceministru al Mediului. Iar în perioada 2015-2016, a ocupat funcția de șef al Inspectoratului de Stat pentru Mediu.