Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia, după scandalul de corupție de la aeroport
- Victoria Popa
- 4 aprilie 2024, 16:54
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat azi, 4 aprilie, demisia din funcție, după ce, pe 1 aprilie, șapte inspectori de la Postul vamal din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) au fost reținuți într-un dosar de corupție.
Talmazan a demisionat, în sfârșit
În mesajul său prin care și-a anunțat demisia, Igor Talmazan susține că este vorba de o „demisie de onoare”.
„Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi.
În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile din perioada în care am condus Serviciul Vamal și consider că este necesar să-mi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal.
Lupta împotriva corupției este un efort de lungă durată și cred că este nevoie de o energie nouă pentru a accelera și a duce la capăt această misiune, iar noul conducător trebuie să pună accent sporit pe domeniul integrității instituționale”, a scris Igor Talmazan.
Corupție în curtea lui Talmazan
Igor Talmazan a deținut funcția de director al Serviciului Vamal în perioada septembrie 2021 – noiembrie 2022, fiind numit din nou în funcție la data de 20 februarie 2023.
Amintim că, pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii municipiului Chișinău au anunțat că cercetează mai mulți inspectori vamali ai Postului Vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău și persoane fizice într-un dosar de corupție.
Este vorba despre „o schemă infracțională manifestată prin pretinderea sistematică a mijloacelor financiare de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din țară a diferitor bunuri”.
Cutremur politic la Chișinău
Deputata Victoria Cazacu a fost exclusă din rândurile formațiunii politice aflate la guvernare, Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În plus, i se cere să-și depună mandatul pe care îl deține în Parlamentul de la Chișinău, după ce s-a aflat că fiica ei este unul dintre procurorii cercetați pentru corupție.
iar cu o zi în urmă, procurorii de la Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) au efectuat acțiuni de urmărire penală la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un dosar de abuz de serviciu care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice, desfășurate în perioada 2022-2024.