Hainele vechi nu vor mai putea fi aruncate la gunoi. Se vor lua măsuri drastice

Hainele vechi nu vor mai putea fi aruncate la gunoi. Se vor lua măsuri drasticeHaine second-hand. Sursa foto: Pixabay

România va fi obligată să implementeze reguli clare privind colectarea deșeurilor textile. Prin urmare, hainele vechi nu mai pot fi aruncate la gunoi. Țara noastră ocupă un loc fruntaș în topul țărilor care poluează și nu respectă nicio prevedere în acest sens.

Deșeuri textile. România, obligată să intre în rândul statelor civilizate

Începând din ianuarie, țara noastră este obligată să implementeze proceduri clare legate de colectarea selectivă a hainelor vechi. Până în prezent, autoritățile nu au pus bazele unei infrastructuri de colectare, sortare sau reciclare a acestor deșeuri textile.

În lipsa unui astfel de plan, toate hainele vechi ajungeau la gunoi. Ministrul Mediului a precizat că noile reguli vor fi aplicate în mediul urban, precum și în cel rural.

„Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani. Și mă aștept ca, la 1 ianuarie 2025, în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură.”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Haine second hand

Haine second-hand. Sursa foto: Pixabay

Situație dezastruoasă

În acest mod, autoritățile vor putea urmări ce se întâmplă cu aceste deșeuri. Deși în multe orașe au fost amplasate containere pentru textile, puțini români țin cont de această regulă.

„Conform ultimului raport al Agenției Europene pentru Mediu, 99% din toate textilele prezente în casele oamenilor ajung să fie aruncate la groapa de gunoi sau incinerate.”, a precizat Mădălina Corciu, reprezentant Organizația Humana People to People.

Puțini români își donează hainele

Românii susțin că folosesc aceleași articole vestimentare timp de doi ani, însă puțini aleg ulterior să le doneze. Astfel, acestea sunt aruncate la gunoi, ajungând să polueze mediul înconjurător.

De la 1 ianuarie, la nivelul UE va fi introdusă și o ecotaxă.

„Hainele second-hand reprezintă una din cele mai importante metode de a limita supraconsumul și poluarea mediului. De aceea este important ca aceste ecotaxe să țină cont de importanța reutilizării într-un sistem de economie circulară adică să nu ducă la creșterea prețurilor pentru hainele second-hand”, a încheiat ea.