Codul Rutier 2025. Cât plătești dacă ești prins fără centura de siguranță. Amenzile sunt enorme

Codul Rutier 2025. Cât plătești dacă ești prins fără centura de siguranță. Amenzile sunt enorme

Codul Rutier suportă câteva modificări cu privire la amenzi, deoarece în noul an, amenzile pentru încălcările rutiere au crescut considerabil. Acestea sunt stabilite la 5% din salariul minim brut pe economie, care a fost deja majorat.

Codul Rutier 2025. Ce aduce Anul Nou pentru șoferi

Guvernul a hotărât să renunțe la plafonarea punctului de amendă, așa cum făcea anterior. Astfel, valoarea unui punct a crescut la 202 lei. Începând cu 1 ianuarie, salariul minim brut a fost majorat de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, ceea ce a condus la o creștere a punctului de amendă, care anterior era de 165 de lei.

„Începând cu data de 1 ianuarie, valoarea punctului de amendă a fost majorată la 202,5 lei, ceea ce influențează direct cuantumul sancțiunilor contravenționale”, a explicat Iulian Timșa, purtător de cuvânt, IPJ.

Ce amenzi riscă șoferii în noul an

Codul rutier stipulează în mod clar că un punct de amendă corespunde cu 5% din salariul minim brut pe economie, ceea ce implică faptul că orice majorare salarială se va traduce direct în mărimea amenzilor. Prin urmare, noile valori ale punctului de amendă vor conduce la sancțiuni mai severe pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.

Centură De Siguranță, Centura AeronaveiCodul Rutier 2025. Ce aduce Anul Nou pentru șoferi. Sursa foto: Pixabay

În prezent, șoferii care nu poartă centura de siguranță se expun la o sancțiune cuprinsă între 405 și 607 lei. În plus, folosirea telefonului mobil în timpul condusului poate atrage o amendă de până la 1.620 de lei. De asemenea, pentru cei care conduc sub influența alcoolului, amenzile pot depăși 4.000 de lei.

Măsurile din Codul Rutier au ca scop descurajarea șoferilor de a fi imprudenți

Măsurile recente introduse prin Codul Rutier 2025 au ca scop descurajarea comportamentelor iresponsabile la volan și reducerea numărului de accidente rutiere. Autoritățile își exprimă speranța că aceste modificări vor stimula respectarea regulilor de circulație, însă mulți români sunt nemulțumiți de faptul că vor fi nevoiți să cheltuie mai mulți bani.

Potrivit unui studiu efectuat de site-ul Vignetteswitzerland, România ocupă locul 11 în clasamentul țărilor europene cu cele mai severe amenzi rutiere. Pe primele zece poziții se află Danemarca, Norvegia, Spania, Slovenia, Olanda, Italia, Cehia, Franța, Monaco și Grecia.

Ne puteți urmări și pe Google News