Botezul Domnului. Programul liturgic de la Catedrala Patriarhală

Botezul Domnului. Programul liturgic de la Catedrala PatriarhalăBobotează. Sursa foto: Arhiva EVZ

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, luni, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură.

Programul evenimentelor liturgice prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului

Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală dedicate sărbătorii Botezului Domnului se vor desfăşura conform programului:

- Începând cu ora 7,00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioşilor prezenţi câte o sticlă de 0,5 litri cu Agheasmă Mare, un pachet cu anafură şi o iconiţă cu Botezul Domnului - în total, vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare şi 5.000 de pachete cu anafură;

-De la ora 9,00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală;

-De la ora 12,00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârşită de către Patriarhul Daniel slujba Sfinţirii Mari a apei (Agheasma Mare); credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Agheasmă.

Bobotează 2024. Programul liturgic la Catedrala Patriarhală

Sursa foto: EVZ

Agheasma Mare, un simbol al regenerării cosmice

Boboteaza, dedicată purificării mediului înconjurător, cu precădere sfinţirii apelor, marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă.

În credința ortodoxă, sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută sub numele de Bobotează, aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului, înainte de a păşi în viaţa publică, la 30 de ani.

Conform tradiției, cu prilejul acestei sărbători, se oficiază slujba de sfințire a apelor, Agheasma Mare, care simbolizează un act de regenerare cosmică.

Patriarhul Daniel, BOR

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Apa sfințită trebuie băută doar dimineața

Apa sfințită de Bobotează se consumă dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului, celebrată pe 14 ianuarie. După această dată, apa sfințită se păstrează în case și se consumă ulterior doar cu acordul preotului duhovnic.

Sărbătoarea Botezului Domnului este urmată de prăznuirea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.

Ne puteți urmări și pe Google News