Inspirația lui Călin Georgescu: Adolf Hitler. A luat cuvânt cu cuvânt

Inspirația lui Călin Georgescu: Adolf Hitler. A luat cuvânt cu cuvântCălin Georgescu. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Între discursurile din ultima vreme ale lui Călin Georgescu și cele ale dictatorului nazist Adolf Hitler sunt numeroase asemănări, atât în ton, cât și în tematică, arată o analiză recentă.

Ambii fac adesea apel la „renașterea națională” și includ ideea unei „misiuni istorice” de a reînvia măreția națiunii, clamând pe valori tradiționale și invocând necesitatea unui sacrificiu.

Călin Georgescu s-a inspirat din discursurile lui Adolf Hitler

„Destinul națiunii germane nu va fi decis de un miracol divin, ci prin voința fermă a poporului său. Supraviețuirea noastră depinde de capacitatea noastră de a ne ridica din nou, de a deveni o națiune unită și puternică”, spunea Hitler în Mein Kampf.

Adolf Hitler

Adolf Hitler. Sursa foto: EVZ

Candidatul independent a exprimat în repetate rânduri idei similare cu cele ale lui Adolf Hitler privind necesitatea revitalizării națiunii și mobilizării poporului pentru recâștigarea măreției naționale. În cadrul unui discurs susținut la o adunare penticostală, el a declarat: „A venit vremea să ne stăpânim destinul. În ceasul de cumpănă grea, așa cum au făcut-o moșii și strămoșii noștri”.

Amândoi denunță democrația parlamentară

Retorica lui Georgescu despre renaștere națională include elemente similare cu ale lui Hitler, axate pe ideea unui viitor mai bun bazat pe valori autentice. „România trebuie să renască prin suveranitate, tradiție și unitate. Doar astfel putem reconstrui o țară puternică și respectată”, afirmă Georgescu.

Călin Georgescu

Călin Georgescu. Sursa foto: Instagram

Atât Georgescu, cât și Hitler denunță democrația parlamentară, văzută ca fiind coruptă și incapabilă să răspundă nevoilor poporului. Adolf Hitler: „Partidele politice nu fac decât să divizeze poporul și să slăbească unitatea națională. Parlamentarismul este o farsă care subminează puterea adevărată a națiunii.”

Același dispreț față de pluralismul politic, considerat un obstacol în calea unei conduceri autoritare eficiente, îl găsim și la Georgescu: „Sistemul actual bazat pe partide politice corupte nu mai reprezintă interesele naționale. Este nevoie de o conducere care să unească națiunea, nu să o divizeze”. Tot Georgescu a mai fost auzit spunând: “Partidele politice, cum spunea Petre Țuțea, sunt niște gloabe la carul de aur al poporului român. Vă spun, poate ne întâlnim, poate nu, cu unii dintre voi vreodată. Nu vor mai fi partide politice în această țară. Niciunul. Niciun partid politic nu va mai fi”.

L-a copiat de nenumărate ori

Ambii politicieni vorbesc despre nevoia de unitate națională pentru a depăși crizele și a construi un viitor mai bun. În cartea sa Mein Kempf, Hitler scrie: „Un stat slab este cel care nu reușește să asigure unitatea națională; viitorul aparține acelora care reușesc să unească voința poporului sub un singur scop comun”. Un alt exemplu dintr-un discurs public, adresat Reichstagului pe 30 ianuarie 1939: „Noi știm că viitorul Germaniei depinde de puterea sa interioară și de unitatea neclintită a poporului nostru.”

Călin Georgescu a avut un discurs aproape identic: „Unitatea este cheia renașterii României. Fără unitate, nu putem construi o țară demnă și puternică”.

Și Hitler, și Georgescu fac mereu apel la valori morale și spirituale, ca fundament pentru regenerare. Scrie Hitler în cartea sa: „Poporul german trebuie să-și păstreze puritatea și integritatea morală, căci acestea sunt baza sănătății sale spirituale și fizice. Fără o fundație morală solidă, o națiune nu poate dăinui în fața provocărilor.” Într-un discurs public, Hitler spunea: „Germania se va ridica din nou doar dacă ne bazăm pe valorile noastre fundamentale: familie, onoare și muncă. Acestea sunt stâlpii unei națiuni puternice”, potrivit Sutu.