Evenimentul Zilei > Social > Reacția Patriarhiei Române la presupusele restricții de Sfintele Paști
Reacția Patriarhiei Române la presupusele restricții de Sfintele Paști

Reacția Patriarhiei Române la presupusele restricții de Sfintele Paști

Ce spune Patriarhia Română despre restricțiile de Paști. Toţi românii pot fi liniştiţi, nu au existat discuţii oficiale cu privire la posibile restricţii în perioada pascală.
Ce spune Patriarhia Română despre restricțiile de Paști. Vestea o dă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Acesta dă asigurări că nu a existat vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti.

Ce spune Patriarhia Română despre restricțiile de Paști

„Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti. Şi nu este corect să declanşăm speculaţii în marginea unei probleme majore.  Imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase”, se mai arată în comunicat.

Trebuie să existe un dialog lucid şi onest între  autorităţi şi cultele religioase

„Un dialog lucid, onest, inter-instituţionalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spaţiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat şi cultele religioase (ai căror membri compun covârşitoarea societate civilă) şi să inducă un nefiresc orizont sumbru de aşteptare în societatea creştină din România”, a transmis Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu spune că „tema imaginatelor restricţii de Paşti de anul acesta este una momentan ireală. Iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistenţă, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situaţii limită şi conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învăţa ceva din trecutul recent”, mai spune purtătorul de cuvânt.

Restricţiile trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ

„Altfel, cum să te trezeşti că programezi cu luni înainte restricţii imaginabile sau nu? Restricţii care raportate la cel mai ordonat şi curat spaţiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă şi dureroasă experienţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că autorităţile nu au în vedere un lockdown de Paşti, nefiind luată în considerare instituirea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor pascale.

„Pot să vă spun foarte clar, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paşti”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.