Evenimentul Zilei > Social > Patriarhia Română încurajează vaccinarea contra COVID-19. Mesajul transmis creștinilor
Patriarhia Română încurajează vaccinarea contra COVID-19. Mesajul transmis creștinilor

Patriarhia Română încurajează vaccinarea contra COVID-19. Mesajul transmis creștinilor

După o perioadă delicată între BOR și autorități, provocată de restricțiile severe impuse manifestărilor religioase în perioada pandemiei, Patriarhia Română a revenit la sentimente mai bune. Aceasta le transmite credincioșilor să aibă încredere absolută în vaccinare.

Într-un comunicat de presă remis vineri, Patriarhia Română salută vestea apariţiei vaccinului anti-COVID-19, care „ar putea diminua şi stopa actuala pandemie”.

Totodată, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne favorabilă vaccinării, însă biserica recunoaşte că nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical, mai ales că este vorba de un vaccin nou, potrivit comunicatului semnat de purtătorul de cuvânt al Patriarhieri, Vasile Bănescu.

Vaccinarea este un drept, nu o obligație

Patriarhia consideră vaccinarea anti-COVID-19 ca fiind „între ezitare și speranță” și atrage atenția că, pentru succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație”.

BOR: Cei care au autoritatea să recomande un vaccin sunt exclusiv specialiștii

„În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.  În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical.

Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se transmite în luarea de poziție oficială al instituției.

„Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării”

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române, semnat de purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE