Noi reguli RCA. Amenzi uriașe pentru șoferi, condiții stricte pentru despăgubire

Noi reguli RCA. Amenzi uriașe pentru șoferi, condiții stricte pentru despăgubire Sursa foto: Arhivă EVZ

Regulile RCA se pot modifica dacă proiectul de lege inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi aprobat de Guvern. Autoritățile susțin că vor să reducă riscul de producere a unor accidente grave.

Polițele RCA  se vor putea suspenda pentru o perioadă, iar companiile de asigurări ar ăutea fi obligate să accepte plata în rate, sunt câteva dintre regulile pe care le  pregătește Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). În cazul producerii unui accident, asiguratorii vor plăti polițele în funcție de mai multe criterii, lucru care va conduce la creșterea poliței RCA.

Noi reguli RCA. Schimbările care îi vizează direct pe șoferi

MASINA

RCA. Sursă foto: arhiva EVZ

Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF, a precizat, pentru PRO TV, că se dorește introducerea unei  franșize și pentru RCA, așa cum se aplică  la CASCO, în prezen.  Pentru ca polița să fie mai ieftină, șoferul se poate angaja  să plătească o parte din reparație, în caz de accident, a precizat reprezenantul ASF.

ASF propune ca șoferul(n.r. în cazul în care produce un accident) să poată plăti o răscumpărare,  o taxă în plus, pentru a nu crește preţul poliței. Clasa de bonus malus și istoricul nu se modifică, susține sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ceea ce avem în vedere este lărgirea bazei listei de criterii pe care să le luăm în considerare într-un nou model de sistem al sistemului bonus-malus, astfel încât să putem face diferențierea și între cei care au produs vătămări corporale versus cei care au produs doar pagube materiale, între cei care au circulat și au fost prinși sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise”, a menționat Sorin Mititelu, pentru sursa citată.

De asemenea, modificările RCA propuse de ASF prevăd posibilitatea ca polițele săă fie suspendate, pentru o perioadă, dacă autoturismul este folosit ocazional(n.r. sezonier).

Principalele modificări pe care ASF le propune pentru polițele RCA

polițe RCA

Sursa foto: Unsplash

Conform sursei citate, mașinile care au avarii majore și sunt considerare periculoase pentru traficul rutier, nu vor putea reintra în tcircuit(n.r. în trafic), dacă proprietarii acestora nu vor putea face dovada că au făcut reparațiile necesare. Ulterior, pot primi despăgubirile cerute.

„Ceea ce ne dorim și ceea ce vrem să introducem ca regulă este ca în cazul în care vehiculul are avarii majore sau considerate periculoase pentru a reintra în trafic, așa cum ele sunt definite prin legislația aferentă inspecției tehnice periodice, totuși să nu fie făcută plata acelei despăgubiri fără prezentarea, la asigurătorul ce face plata, a unor documente prin care să ateste efectuarea reparației”, a explicat vicepreședintele RCA, pentru sursa citată.

  • Suspendarea poliței RCA
  •  Plata în rate lunare/trimestriale/semestriale
  •  Certificate de daunalitate
  •  Regie proprie
  •  Montarea camerelor video în trafic
  •  Contravenții mai mari. Criterii noi pentru sistemul bonus-malus
  • Răscumpărarea
  •  Franșiză
  •  Ghid de conduită

Pentru ca proiectul de lege menționat de ASF să devină act normativ, trebuie să fie aprobat de Guvern.