RCA în rate. Soluțiile ASF pentru șoferi

RCA în rate. Soluțiile ASF pentru șoferi Transportatori, protest. Sursa foto: Arhiva EVZ

Polițele de asigurare RCA ar putea fi plătite de beneficiari și în rate din cauza costurilor destul de pipărate. Este soluția pe care o propune ASF în contextul protestelor desfășurate de transportatori. ASF susține că, prin introducerea ratelor „protejează” interesele asiguraților.

RCA ar putea fi plătită în rate, de către beneficiari, conform unei propuneri făcute de ASF. Aceasta ar reprezenta o soluție, în opinia reprezentanților Autorității, pentru protejarea asiguraților.

RCA în rate pentru șoferi

ASF a anunțat că va lua o serie de măsuri concrete pentru protejarea șoferilor care plătesc asigurări auto obligatorii. Potrivit unui comunicat de presă, această propunere a reieșit în contextul discuțiilor purtate cu reprezentanții transportatorilor și ai firmelor de asigurare. Printre măsurile propuse este și cea care vizează plata RCA în rate, indiferent de valoarea acesteia.

O altă propunere are în vedere stabilirea unei formule de calcul noi, pentru primele de asigurare pentru șoferi. Aceasta s-ar aplica pentru asigurații cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin vehicule ce cântăresc peste 16 tone.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operațională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens”, se arată în comunicatul ASF, referitor la RCA.

Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate și monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA sunt măsuri care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE. Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de lege înregistrat la Senatul României care urmează să fie dezbătut și aprobat.

ASF asigurare auto obligatorie

Asigurare auto obligatorie. Sursa foto: Arhiva EvZ

ASF anunță noi măsuri pentru asigurați

ASF a mai anunțat că plata primei de asigurare RCA se va putea face în rate, indiferent de nivelul acesteia. De asemenea este luată în calcul posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibilă doar în caz de daună și alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potențialilor asigurați urmează să fie introduse ca amendamente în cadrul proiectului legislativ menționat anterior.

„ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificărilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE.  Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozițiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României”, se mai arată în comunicat.

ASF va continua să identifice și să implementeze măsuri, pe termen mediu și lung, necesare stabilizării pieței RCA. De asemenea, sunt vizate și inițiative menite să ducă la protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, mai arată instituția.

ASF

ASF Sursa foto: EVZ

RCA scoate șoferii în stradă

ASF și asociațiile de transportatori au ajuns la un acord legat de asigurările auto în urma negocierilor de zilele trecute. În urma discuțiilor s-a ajuns la următoarele propuneri:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.