Evenimentul Zilei > International > Războiul revine în Turcia: aviația militară a bombardat poziții ale PKK lângă granița irakiană
Războiul revine în Turcia: aviația militară a bombardat poziții ale PKK lângă granița irakiană

Războiul revine în Turcia: aviația militară a bombardat poziții ale PKK lângă granița irakiană

Avioane turce au bombardat aseară ţinte ale Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), în sud-estul Turciei, o premieră după armistiţiul decretat de rebelii kurzi în martie 2013, informează AFP, citând surse din serviciile de securitate turce.

Bombardiere ale forţelor aeriene turce au lovit poziţii ale PKK, care atacau de trei zile un post al forţelor de securitate turce, în localitatea Daglica (sud-est), a precizat sursa.

Această operaţiune intervine la câteva zile după revoltele care au inflamat comunitatea kurdă în întreaga Turcie, făcând cel puţin 34 de morţi, sute de răniţi şi importante pagube materiale. Demonstraţiile au fost provocate de refuzul guvernului turc islamo-conservator de a interveni militar pentru a salva oraşul kurd sirian Kobane, aflat de mai multe săptămâni sub asediul jihadiştilor din gruparea teroristă Statul Islamic (SI).

Puterea turcă a angajat, în toamna lui 2012, negocieri cu liderul în detenţie al PKK, Abdullah Ocalan, în încercarea de a pune capăt unei rebeliuni care a făcut circa 40.000 de morţi de la izbucnirea ei, în 1984.

Rebelii kurzi au decretat un armistiţiu unilateral în martie anul următor, apoi au început să-şi retragă o parte din luptătorii din Turcia spre baza lor din muntele Kandil, în nordul teritoriului irakian. Însă ulterior ei au oprit această acţiune, considerând că regimul de la Ankara nu şi-a ţinut promisiunile privind iniţierea de reforme în favoarea minorităţii kurde a ţării, care numără 15 milioane, scrie și Agerpres.

Tensiunile dintre cele două tabere au reizbucnit în mod brusc, favorizând ofensiva jihadiştilor împotriva oraşului Kobane.

După cum a avertizat recent Abdullah Ocalan, căderea oraşului Kobane în mâinile jihadiştilor va însemna sfârşitul procesului de pace şi a somat guvernul să ia măsuri până miercuri.