Evenimentul Zilei > Justitie > Războiul pensiilor speciale ajunge la Cotroceni. Șefa CSM se duce peste Iohannis
Războiul pensiilor speciale ajunge la Cotroceni. Șefa CSM se duce peste Iohannis

Războiul pensiilor speciale ajunge la Cotroceni. Șefa CSM se duce peste Iohannis

Șefa CSM, Nicoleta Tint, se va prezenta joi la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre situația pensiilor speciale.

Întâlnirea vine în urma votului din Camera Deputaților de marți privind proiectul de lege de abrogare a pensiilor speciale.

Tot marți, peste 6000 din cei 8000 de grefieri din România au protestat, amenințând că se poate ajunge la închiderea totală a instanțelor și parchetelor.

„Elementul declanșator al protestelor și principalul motiv pentru care ne aflăm astăzi (marți, n.r.) aici reprezintă intenția legislativului de a abroga dispozițiile privind pensia de serviciu de care beneficiază personalul auxiliar. Printre revendicări (…) vom ridica și problemele ce țin de salarizare, pentru că avem probleme de salarizare nerezolvate de mai bine de 10 ani. Profităm de această întâlnire în speranța că vom găsi acel partener de dialog”, declara Cătălin Trăistaru.

Reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat,raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.