Evenimentul ZileiEVZ SpecialRăzboiul Papilor la Vatican: Francisc îi pune pumnul în gură lui Benedict

Războiul Papilor la Vatican: Francisc îi pune pumnul în gură lui Benedict

Războiul Papilor la Vatican: Francisc îi pune pumnul în gură lui Benedict
Papa Francisc dorește o „liberalizare” a celibatului preoților catolic. Este însă împiedicat de opoziția eruditului Papa Emeritus Benedict. Conflictul a explodat.

Un ziarist de la Vatican susține că Papa Francisc a fost „înfuriat” de contribuția Papei Benedict la o carte pe care a scris-o împreună cu cardinalul Robert Sarah, în care apără celibatul preoților catolici.

Francisc i-ar fi cerut lui Benedict să-și scoată numele de pe coperta cărții.

Antonio Socci, un foarte cunoscut jurnalist catolic italian, apreciat pentru informațiile confidențiale de la vârful Bisericii, a scris pe rețelele sociale că Papa Francisc a fost furios din cauza cărții Des profondeurs de nos coeurs (Din adâncul inimilor noastre), care aduce argumente în favoarea celibatului preoților.

„Alaltăieri… a fost sfârșitul lumii la Vatican pentru că Bergoglio a fost furios”, a scris Socci marți, 14 ianuarie, pe Twitter.

„De fapt, exprimarea foarte autorizată a lui Benedic al XVI-lea îl împiedică să demoleze celibatul eclezial, așa cum avea de gând la următoarea exortație post-sinodală”, a adăugat ziaristul, citat de LifeSiteNews.

„De aceea, (Francisc) l-a chemat personal pe Arhiepiscopul Gänswein, secretarul personal al lui Benedict al XVI-lea care este și prefect al administrației lui Bergoglio și – furios – i-a ordonat să scoată numele lui Benedict al XVI-lea de pe coperta cărții…”

Socci spune că „surse de încredere de la Vatican” i-au descris „culisele” poveștii care a dus la decizia Papei Emeritus de a se distanța de cartea pe care o semnează împreună cu Cardinalul Sarah.

Ziaristul afirmă că Papa Francisc a dorit ca predecesorul său să renunțe integral la contribuția sa la lucrarea despre celibatul preoților.

„Bergoglio a cerut o retractare integrală și totală retractare”, scrie Socci.

„Din acest motiv, primele informații «filtrate» vorbeau despre surse «apropiate de Benedict al XVI-lea», care afirmau că Benedict nici nu a participat la redactarea cărții împreună cu Sarah, nici nu a aprobat apariția numelui său pe copertă”, continuă Socci.

„Totuși, acest lucru nu ar fi fost adevărat, iar Benedict al XVI-lea nu putea minți, afirmând că cardinalul Sarah l-a implicat fără consimțământ. În plus, Papa Benedict al XVI-lea nu avea nici cea mai mică intenție de a retracta tot ce a scris în acest volum în apărarea celibatului.”

Socci notează că la începutul scandalului, cardinalul Sarah și-a publicat corespondența pe care a avut-o cu papa emerit, care dovedește că lucrarea era opera amândurora și că Benedict și-a dat consimțământul pentru apariția cărții.

Instrucțiunile pe care papa emerit le-a dat ulterior editorului de a minimaliza paternitatea sa la următoarele ediții ale lucrării era menită să-l protejeze pe arhiepiscopul Gänswein.

„…Benedict a apreciat că este necesar să își pună secretarul la adăpost de «vendetele» sud-americane, dat fiind că a primit un ordin peremptoriu de la Bergoglio”, scrie Socci.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: