Evenimentul Zilei > EVZ Special > Război: „O neobrăzare! Să plătim noi factura pentru companiile de nababi?” „Orban=Dragnea”
Război: „O neobrăzare! Să plătim noi factura pentru companiile de nababi?” „Orban=Dragnea”

Război: „O neobrăzare! Să plătim noi factura pentru companiile de nababi?” „Orban=Dragnea”

Războiul dintre premierul Ludovic Orban și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cunoscut vineri o nouă intensificare, în ședința de Guvern.

UPDATE – La scurt timp după declarațiile premierului Orban, Gabriela Firea a reacționat pe Facebook. „Observ ca Domnul Orban recidiveaza. Persista in a transmire, cu ura si incrancenare, informatii eronate despre mine si Primaria Capitalei. Ii atrag atenția domnului prim-ministru că Bugetul National nu este bugetul lui pe persoana fizica. Sa nu-l confunde cu propriile buzunare. Si sa nu uite ca functiile sunt trecatoare. In calitate de primar general al Municipiului București sunt obligata de lege si onorata să îi reprezint pe locuitorii din Capitala”, a scris Firea.

„Solicitam această sumă de bani pentru a achita serviciile de utilitate publică, absolut necesare cetatenilor. În cazul în care Guvernul Orban nu va da curs solicitării noastre, atunci îi informez că vom formula plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele domnului prim-ministru și pe numele ministrului Finanțelor Publice, precum si pe cele ale functionarilor publici care vor valida un buget ilegal pentru Primaria Capitalei, care va fi pusa in situatia sa nu poata achita subventia la tranportul public in comun, energie termica, cheltuielile cu cele 19 spitale, creditele contractate in trecut de alti primari (de dreapta), continuarea investitiilor urgente in infrastructura pentru fluidizarea traficului, deja demarate”, a mai amenințat Firea.

„Pentru mine, Ludovic Orban = Liviu Dragnea. Se răzbună pe locuitorii Bucureștiului pentru a lovi politic în persoana primarului general. Nu poți duce intentionat un oraș de talia Bucureștiului în faliment doar pentru răzbunări politice mărunte și pentru a ascunde sub preș incompetența premierului și a guvernului pe care îl conduce”, a mai scris primarul.

„Le reamintesc guvernanților că Primăria Municipiului București este singura din tara care, prin efectul legii, nu colectează taxe și impozite locale și ne finanțăm doar din procentul pe Impozitul pe venitul global colectat de Ministerul de Finanțe, din banii bucurestenilor. Cerem ce ni se cuvine! Cele 100 de milioane de lei primite de la fostul guvern, din Fondul de rezerva, s-au dus instantaneu la Elcen, pentru plata facturii la termoficare. Cat priveste infiintarea companiilor municipale, aceasta a fost o necesitate absoluta, pentru a inlatura capusele – unele chiar peneliste -, de la Bugetul Primariei Capitalei.

Prin infiintarea companiilor am facut economii la buget si am lucrat rapid si la preturi corecte pentru cetateni. Sumele vehiculate ca fiind bugete de “nabab” de catre Domnul Orban nu sunt reale. Ii recomand premierului sa consulte sursele publice de informare, sa ma invite la o audienta pentru a-i dovedi cu documente ca am dreptate si sa nu se mai lase dezinformat de consilieri incapabili sau de titluri toxice de pe retelele de socializare.


Știrea inițială

La începutul ședinței, ministrul Ion Ștefan i-a transmis premierului României, Ludovic Orban, că în urma centralizării solicitărilor făcute de unitățile administrative din țară, situația este extrem de gravă.

„Domnule ministru, am primit și eu direct la cabinet astfel de solicitări. Analizând aceste solicitări am văzut că și-au trecut cheltuieli materiale și servicii, plata unor cheltuieli materiale-servicii, plata unor cheltuieli de investiții, practic nu pentru asta sunt destinați banii, ci pentru a permite fiecărei primării să-și încheie anul și să facă față plăților care fac parte din cheltuielile de funcționare.

Evident, dacă e vreo problemă legată de pericolul de a pierde fonduri europene din cauza lipsei unei cofinanțări, se poate accepta în mod excepțional și alocarea unei sume pentru a… dar numai în acele localități în care mod evident nu există resursele financiare. Acuma noi nu plătim cheltuielile scoase din burtă”,  i-a răspuns Luvodic Orban.

„Mi se pare o neobrăzare!”

Premierul a izbucnit violent în momentul în care ministrul i-a spus despre o solicitare a Primăriei Bucureşti de a primi din Fondul de rezervă al Guvernului 677.000.000 lei.

Ion Ştefan: (…) Aş vrea să vă mai surprind cu o cerere. Avem o cerere din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, de 667 de milioane de lei.

Ludovic Orban: Primăria Bucureşti a beneficiat de alocare din Fondul de Rezervă al Guvernului, de 100 de milioane şi mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere de 667 de lei. Adică, ce vrea? Să plătin noi factura pentru companiile de nababi, înfiinţate de Firea? Nu acceptăm aşa ceva…”